Lipidy to kluczowa grupa związków organicznych o zróżnicowanej budowie i istotnych funkcjach biologicznych. Dzielą się na proste (tłuszcze właściwe i woski) oraz złożone (fosfolipidy i glikolipidy). Lipidy proste i złożone różnią się budową chemiczną i właściwościami. Biologiczne funkcje lipidów obejmują magazynowanie energii, budowę błon komórkowych oraz ochronę organizmu.
- Podział lipidów ze względu na budowę: proste (tłuszcze właściwe, woski) i złożone (fosfolipidy, glikolipidy)
- Budowa lipidów prostych: estry alkoholi (np. glicerolu) i kwasów tłuszczowych
- Budowa lipidów złożonych: oprócz alkoholu i kwasów tłuszczowych zawierają dodatkowe związki (np. cukry, fosfor)
- Funkcje lipidów: magazynowanie energii, budowa błon komórkowych, ochrona organizmu
- Tłuszcze dzielą się na nasycone (stałe w temperaturze pokojowej) i nienasycone (ciekłe)
- Fosfolipidy są kluczowym składnikiem błon komórkowych