Łodyga - budowa i funkcje
Łodyga to organ wegetatywny rośliny, który pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim utrzymuje liście, kwiaty i owoce w odpowiedniej pozycji. Dodatkowo przewodzi wodę z solami mineralnymi z korzeni do innych części rośliny oraz transportuje związki organiczne między różnymi organami.
Wyróżniamy dwa główne rodzaje łodyg: łodygi zielne (nietrwałe, obumierające pod koniec sezonu) występujące u roślin jednorocznych i dwuletnich, oraz łodygi zdrewniałe (trwałe) charakterystyczne dla wieloletnich roślin drzewiastych.
Budowa łodygi może być pierwotna lub wtórna. W budowie pierwotnej znajdziemy skórkę, łyko i kambium. Budowa wtórna jest bardziej złożona i obejmuje felogen (warstwę twórczą), korkowicę, kambium, łyko wtórne oraz drewno wtórne. Skórka zawiera aparaty szparkowe, a kambium odpowiada za wytwarzanie drewna i łyka wtórnego.
Warto zapamiętać! Łodygi często ulegają modyfikacjom pełniącym specjalne funkcje, np. bulwy ziemniaka (funkcje spichrzowe i rozmnażanie), rozłogi truskawki (rozmnażanie), kłącza imbiru (funkcje spichrzowe), wąsy czepne winorośli (podpora), ciernie (ochrona) czy łodygi sukulentów (magazynowanie wody).