Błonnik pokarmowy i białka - niezbędne elementy diety
Błonnik pokarmowy to nieprzyswajalne polisacharydy z roślin - celuloza, lignina i inne. Choć go nie trawimy, pełni kluczową rolę! Zalecane dzienne spożycie dla młodzieży to 10g.
Błonnik zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości i pomaga utrzymać stałe stężenie glukozy we krwi. Wspomaga także zdrową mikroflorę jelit i może obniżać cholesterol.
Białka to główny budulec Twoich komórek i tkanek. Składają się z 20 rodzajów aminokwasów - 11 to aminokwasy endogenne (organizm je wytwarza), a 9 to egzogenne (musisz je dostarczyć z pokarmem).
Białka pełnią różne funkcje: enzymatyczne (przyspieszają reakcje), transportujące, sygnałowe i odpornościowe. Jeden gram białka dostarcza 4 kcal energii.
💡 Ważne: Bilans azotowy u zdrowej osoby powinien wynosić zero - tyle azotu dostarczasz, ile wydalasz.