Białka i tłuszcze w diecie
Białka dzielimy na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Te pierwsze zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Białka niepełnowartościowe (głównie roślinne) nie zawierają wszystkich potrzebnych aminokwasów lub mają ich za mało.
Tłuszcze to nasza zapasowa energia, wykorzystywana gdy brakuje węglowodanów. Poza tym pełnią funkcję termoizolacyjną, chronią narządy wewnętrzne, magazynują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i uczestniczą w produkcji hormonów.
Istnieją dwa główne rodzaje kwasów tłuszczowych. Kwasy nasycone mają pojedyncze wiązania między atomami węgla i występują głównie w produktach zwierzęcych (boczek, wędliny, śmietana). Kwasy nienasycone zawierają przynajmniej jedno wiązanie podwójne i znajdziesz je w tłuszczach roślinnych, szczególnie w oleju rzepakowym.
Zapamiętaj! Tłuszcze nienasycone są zdrowsze dla organizmu niż nasycone. Warto więc częściej sięgać po oliwy i oleje roślinne niż po tłuste produkty zwierzęce.