Knowunity
Dziel się wiedzą
Biologia /
organiczne skladnki pokarmowe
Julia Żebrowska
1 Followers
8
Udostępnij
Zapisz
organiczne składniki pokarmowe,rola witamin nieorganiczne składniki pokarmowe,budowa układu pokarmowego
1/2
Notatka
Temat: Omauonie sprawdzianu Temat: Budava, funkgoocowanic mięśni szkieletowych Temat: Organiczne składniki pokarmowe 1. Rodzaje organicznych składników pokarmoych 2. Co to so cukry jaką pełnią funkcje cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje peine błonnik 4. Co to są białka i jaką pełnić funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek. 6. Co to są tluszcze i jaką pełnią funkcję 4. NNKT - skrót i co jest x'nódiem tych kwasów 8. Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. • Сикту • błonnik O tłuszcze biatka 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są kródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są tatuo roziozone przez enzymy. Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, ktore me so zrodiem energii se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. • zapasowa Cukny mają funkcje: • budulcowe hityna w pancerzu. O energetyczna • transportowa 3. B tonnik пахучату inacxel шокпет рокартонут to xugzek, którepo nasz organizm nie umie przetraluc Bionnik • wspomaga prace jelt o chionie duże ilości wody. • spowalna trawienie welowukrow • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong J przyczyna się do o wiaxe jony sodu 。 usuwa toksynę obmezena stezeno cholesterdu 0 o zmnielsxa лухуко похиоји полотиonow хотдана і jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki. i thonki. Do biccek pełniących funkcję budulcong полеха пр. колagen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam nytwarzaći me musi pixy imowou 2 pokarmem to aminokwasy endogenne. тошки 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrati uytwaxai i, ktone 1. Ktoine musi wytwamat pzymowa Wyróżniamy białka: ~ pokormem to aminokwasy...
Pobierz aplikację
egzogenne • pełnowartościoue- egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale maje mais 6. tłuszcze material zapasowy funkcja • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne 0 Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tłusziru • węglowodany • białka energetyczną • ochronne Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. 0 witaminy • pionnik O sole mineralne - woda 1. Witaminy to zuigski organi cixm² nexbędne do prawidłowgp funkcjonowania organizmu. Witaminy dzielą się na O • roxpuszexalne w tłuszczown - A, D3, E.K. • rozpuszciale w mochie - wszystkie pozostałe - witaminy grupy B, uit.C, kwas foliowy, witamina M. Nieorganiczne składniki pokarmowe • altaminoza brak witamin w 0 organizmie • hipautaminoza - niedobor witamin is organizmie w • hiponutaminoza. nadmiar witamin w organizmie. Mieorganiczne związkus: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), ucciór (H) tlen (0), azot (W), fosfor (P) sianka (5) Pozostałe makroelementy- wapn' (Ca), magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mimoelementy zalecramy: Kelano, micax im jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie prawidique js Temat Budowa układu pokarmowego! Funkya układu pokarmowego Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu O • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej. Carolio Preetyk transportuje pokomm do zoīgaka Wetrobal produkuje zić, ktora watwa trawienie tunsu zołgack! crasouo maganyzuje pokarm, zachochei tez częściane trawienie białek • trausta produkuje ook tinstrony zawierający enzymy, chięki temu zachodni lepsze trawienie jelito cienkie odpoutada to trawiene i wchłanianie оkiadnikого рокоптолуск
Biologia /
organiczne skladnki pokarmowe
Julia Żebrowska
1 Followers
organiczne składniki pokarmowe,rola witamin nieorganiczne składniki pokarmowe,budowa układu pokarmowego
4
Pierwsza część notatek z układu pokarmowego. (Biologia na czasie 3, zakres rozszerzony)
24
Budowa i rola układu pokarmowego
101
Notatka na podstawie biomedici, podręcznika nowej ery i kursów biologicznych
104
Notatka dla liceum
3
Układ pokarmowy część 2
181
.
Temat: Omauonie sprawdzianu Temat: Budava, funkgoocowanic mięśni szkieletowych Temat: Organiczne składniki pokarmowe 1. Rodzaje organicznych składników pokarmoych 2. Co to so cukry jaką pełnią funkcje cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje peine błonnik 4. Co to są białka i jaką pełnić funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek. 6. Co to są tluszcze i jaką pełnią funkcję 4. NNKT - skrót i co jest x'nódiem tych kwasów 8. Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. • Сикту • błonnik O tłuszcze biatka 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są kródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są tatuo roziozone przez enzymy. Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, ktore me so zrodiem energii se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. • zapasowa Cukny mają funkcje: • budulcowe hityna w pancerzu. O energetyczna • transportowa 3. B tonnik пахучату inacxel шокпет рокартонут to xugzek, którepo nasz organizm nie umie przetraluc Bionnik • wspomaga prace jelt o chionie duże ilości wody. • spowalna trawienie welowukrow • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong J przyczyna się do o wiaxe jony sodu 。 usuwa toksynę obmezena stezeno cholesterdu 0 o zmnielsxa лухуко похиоји полотиonow хотдана і jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki. i thonki. Do biccek pełniących funkcję budulcong полеха пр. колagen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam nytwarzaći me musi pixy imowou 2 pokarmem to aminokwasy endogenne. тошки 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrati uytwaxai i, ktone 1. Ktoine musi wytwamat pzymowa Wyróżniamy białka: ~ pokormem to aminokwasy...
Pobierz aplikację
Knowunity
Dziel się wiedzą
egzogenne • pełnowartościoue- egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale maje mais 6. tłuszcze material zapasowy funkcja • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne 0 Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tłusziru • węglowodany • białka energetyczną • ochronne Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. 0 witaminy • pionnik O sole mineralne - woda 1. Witaminy to zuigski organi cixm² nexbędne do prawidłowgp funkcjonowania organizmu. Witaminy dzielą się na O • roxpuszexalne w tłuszczown - A, D3, E.K. • rozpuszciale w mochie - wszystkie pozostałe - witaminy grupy B, uit.C, kwas foliowy, witamina M. Nieorganiczne składniki pokarmowe • altaminoza brak witamin w 0 organizmie • hipautaminoza - niedobor witamin is organizmie w • hiponutaminoza. nadmiar witamin w organizmie. Mieorganiczne związkus: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), ucciór (H) tlen (0), azot (W), fosfor (P) sianka (5) Pozostałe makroelementy- wapn' (Ca), magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mimoelementy zalecramy: Kelano, micax im jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie prawidique js Temat Budowa układu pokarmowego! Funkya układu pokarmowego Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu O • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej. Carolio Preetyk transportuje pokomm do zoīgaka Wetrobal produkuje zić, ktora watwa trawienie tunsu zołgack! crasouo maganyzuje pokarm, zachochei tez częściane trawienie białek • trausta produkuje ook tinstrony zawierający enzymy, chięki temu zachodni lepsze trawienie jelito cienkie odpoutada to trawiene i wchłanianie оkiadnikого рокоптолуск