Składniki pokarmowe
Białka budują różne struktury organizmu i umożliwiają przebieg wszystkich procesów życiowych. Dzielimy je na kilka grup: budulcowe, receptorowe, sygnałowe, motoryczne i transportujące. Znajdziesz je w mięsie, jajkach, nabiale, roślinach strączkowych i soi.
Węglowodany dostarczają nam energii. Z 1 grama glukozy otrzymujemy 4,1 kcal. Cukry proste to np. glukoza, a złożone to skrobia, glikogen i celuloza. Występują w produktach zbożowych, owocach i warzywach.
Tłuszcze (lipidy) zapewniają najwięcej energii - aż 9,3 kcal z 1 grama! Składają się z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Wchodzą w skład tkanki tłuszczowej i błon komórkowych. Znajdziesz je w olejach, maśle, tłustych rybach i orzechach.
Ważne! Woda umożliwia przebieg wielu reakcji chemicznych, rozpuszcza substancje odżywcze, pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii i reguluje temperaturę ciała.
Sole mineralne to makroelementy (wapń, fosfor, magnez) i mikroelementy (żelazo, jod). Wapń buduje kości i zęby, magnez wpływa na przemianę cukrów, żelazo jest składnikiem hemoglobiny, a jod uczestniczy w tworzeniu hormonów potrzebnych do rozwoju.