Rodzaje tkanek zwierzęcych
Tkanka łączna jest najbardziej zróżnicowana ze wszystkich tkanek. Jej komórki są luźno rozmieszczone w dużej ilości substancji międzykomórkowej. Pełni funkcje podporowe, chroni przed urazami i utratą ciepła, a także transportuje i magazynuje różne substancje. Do tkanki łącznej zaliczamy m.in. kości, chrząstki, tłuszcz i krew.
Tkanka mięśniowa ma zdolność do kurczenia się i rozkurczania. Dzięki niej możemy się poruszać, krew pulsuje w naczyniach, a pokarm przesuwa się w jelitach. Wyróżniamy tkankę mięśniową gładką, poprzecznie prążkowaną szkieletową oraz poprzecznie prążkowaną serca.
Tkanka nerwowa przypomina gęstą sieć. Odbiera informacje z narządów wewnętrznych i środowiska zewnętrznego, umożliwiając koordynację pracy całego organizmu.
Tkanka nabłonkowa to jedna lub kilka warstw ściśle przylegających komórek. Chroni ciało przed uszkodzeniami oraz umożliwia wchłanianie, wytwarzanie i wydzielanie różnych substancji.
Zapamiętaj! Tkanka mięśniowa serca jest wyjątkowa - pracuje rytmicznie przez całe życie, bez możliwości świadomego kontrolowania jej pracy!