Glistnica - gdy nicienie atakują
Glistnica to choroba, którą możesz się zarazić jedząc warzywa, owoce lub pijąc wodę zanieczyszczoną jajami glisty ludzkiej. Przebieg choroby ma kilka etapów.
Najpierw człowiek połyka jaja glisty. W jelicie z jaj wylęgają się larwy, które wędrują przez liczne narządy ciała, w tym płuca. Po zakończeniu wędrówki trafiają do jelita cienkiego, gdzie rozwijają się w dorosłe osobniki. Samice składają w jelicie jaja, które wraz z kałem dostają się do gleby.
Objawy glistnicy są różne w zależności od fazy choroby. Podczas wędrówki larw występują zaburzenia pracy narządów, głównie układu oddechowego. Gdy dorosłe glisty pasożytują w jelicie, pojawia się zmniejszenie apetytu, nudności, wymioty, biegunki i bóle brzucha.
Chroń się! Najlepszą ochroną przed glistnicą jest mycie rąk po powrocie do domu, przed posiłkiem i po korzystaniu z toalety. Pamiętaj też o dokładnym myciu owoców i warzyw!