Rodzaje białek
Białka możemy podzielić według ich struktury przestrzennej na dwie główne grupy. Białka włókniste (fibrylarne) nie rozpuszczają się w wodzie i pełnią głównie funkcje budulcowe. Należą do nich keratyna i kolagen, które stanowią "rusztowanie" dla Twoich tkanek.
Białka kuliste (globularne) są rozpuszczalne w wodzie i roztworach wodnych kwasów, zasad i soli. Są aktywne metabolicznie i często pełnią funkcję katalityczną w organizmie.
Ze względu na skład chemiczny rozróżniamy białka proste (zbudowane tylko z aminokwasów) oraz białka złożone (zawierające dodatkowo składnik niebiałkowy). Do białek prostych należą histony (wiązane z DNA), albuminy (obecne w mleku, jajach i surowicy krwi) oraz globuliny (np. przeciwciała).
Białka złożone są bardziej różnorodne: glikoproteiny zawierają cukry, lipoproteiny mają dołączone lipidy, nukleoproteiny łączą się z kwasami nukleinowymi, a metaloproteiny zawierają jony metali. Chromoproteiny jak hemoglobina mają dołączone barwniki, dzięki czemu mogą transportować tlen.
💡 Wskazówka: Zapamiętaj, że LDL i HDL, o których słyszysz przy badaniach cholesterolu, to lipoproteiny - białka połączone z tłuszczami, transportujące cholesterol w organizmie!