Podstawowe pojęcia dotyczące żywienia zwierząt
Pasza to materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego stosowany w żywieniu zwierząt. Pasze zawierają te same składniki co organizm zwierzęcy, ale w innych proporcjach. Składniki mineralne i organiczne paszy mają zaspokoić potrzeby pokarmowe zwierząt i powinny występować w przyswajalnej formie. Prawidłowo stosowane pasze nie powinny powodować szkodliwych efektów dla organizmu.
Definicja: Pasza to materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego stosowany w żywieniu zwierząt w celu zaspokojenia ich potrzeb pokarmowych.
Pasze dzielą się na treściwe i objętościowe. Do pasz treściwych zaliczamy ziarno i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, śruty i mączki zwierzęce oraz mieszanki przemysłowe. Pasze objętościowe dzielą się na suche siano,słoma,plewyiłuski oraz soczyste zielonki,kiszonki,rosˊlinyokopowe.
Przykład: Pasze treściwe to np. ziarno zbóż, śruty poekstrakcyjne, mączki rybne. Pasze objętościowe suche to np. siano, słoma, pasze objętościowe soczyste to np. kiszonki, buraki pastewne.