Węglowodany i tłuszcze - energia dla organizmu
Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Dostarczamy je w postaci cukrów prostych (głównie glukozy), ale organizm przechowuje energię w postaci cukrów złożonych - glikogenu u zwierząt i skrobi u roślin. Najlepszymi źródłami węglowodanów są owoce, warzywa i produkty zbożowe.
Bardzo ważnym składnikiem węglowodanów jest błonnik pokarmowy, który znajduje się w ścianach komórek roślinnych. Błonnik, zbudowany głównie z celulozy, wchłania dużo wody i pomaga w prawidłowym trawieniu. Znajdziesz go przede wszystkim w produktach zbożowych.
Tłuszcze to związki wysokoenergetyczne - dostarczają dwa razy więcej energii niż cukry czy białka! Pełnią też funkcję budulcową i stanowią materiał zapasowy, magazynowany głównie w komórkach tkanki tłuszczowej.
Rozróżniamy dwa rodzaje tłuszczów. Tłuszcze roślinne (oleje, nasiona, orzechy) zawierają kwasy tłuszczowe poprawiające pamięć i stan naczyń krwionośnych. Tłuszcze zwierzęce (masło, tłuste mięso) w dużych ilościach mogą być szkodliwe, choć wyjątkiem są tłuszcze z ryb, które zawsze dobrze wpływają na nasz organizm.
💡 Uwaga! Jeśli dostarczamy organizmowi więcej węglowodanów niż potrzebuje, nadmiar zostaje przekształcony w tłuszcze, co może prowadzić do otyłości.