Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
28
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
1. Oddychanie beztlenowe jest płównym tródiem enevoii dia organizmów żyjących w warunkach beztlenowych. W taki sposób oddychają niektore bakterie, grzyby i pasożyty jelitowe, czasem również komórki mięśniowe. Oddychanie beztlenowe zachodzi w cytoplazmie i jest na zywane. fermentacją 2. Rodzaje fermentacji: fermentacja alkoholowa + w jej wyniku zachodzi rožkładu cukru i powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskičana jest energia : dvożdże alkohol et. + dwut. węp. + enerpia glukoza Fermentacje alkoholową wykorzystuje się do produkcji wina i wysokoprocentowych, napoji alkoholowych, chleba счу kefiru. bakterie, b) fermentacja mlekowat ten rodzaj fermentacji prowadzą również występujące w mleku i niektóre bakterie, żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W tym procesie powstaje kwas mlekowy : bakterie> glukoza kwas mlekowy + energia Fermentace mlekową wykorzystujemy i stosujemy do zakwasów kiszonych owoców i warzyw, przetworów mleczňych np. jogurty chlebowych,
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
1 Obserwujący
13
Temat z działu metabolizm dla klasy 1 biologii rozszerzonej.
5
notatka
0
0
0
0
1. Oddychanie beztlenowe jest płównym tródiem enevoii dia organizmów żyjących w warunkach beztlenowych. W taki sposób oddychają niektore bakterie, grzyby i pasożyty jelitowe, czasem również komórki mięśniowe. Oddychanie beztlenowe zachodzi w cytoplazmie i jest na zywane. fermentacją 2. Rodzaje fermentacji: fermentacja alkoholowa + w jej wyniku zachodzi rožkładu cukru i powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskičana jest energia : dvożdże alkohol et. + dwut. węp. + enerpia glukoza Fermentacje alkoholową wykorzystuje się do produkcji wina i wysokoprocentowych, napoji alkoholowych, chleba счу kefiru. bakterie, b) fermentacja mlekowat ten rodzaj fermentacji prowadzą również występujące w mleku i niektóre bakterie, żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W tym procesie powstaje kwas mlekowy : bakterie> glukoza kwas mlekowy + energia Fermentace mlekową wykorzystujemy i stosujemy do zakwasów kiszonych owoców i warzyw, przetworów mleczňych np. jogurty chlebowych,
1. Oddychanie beztlenowe jest płównym tródiem enevoii dia organizmów żyjących w warunkach beztlenowych. W taki sposób oddychają niektore bakterie, grzyby i pasożyty jelitowe, czasem również komórki mięśniowe. Oddychanie beztlenowe zachodzi w cytoplazmie i jest na zywane. fermentacją 2. Rodzaje fermentacji: fermentacja alkoholowa + w jej wyniku zachodzi rožkładu cukru i powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskičana jest energia : dvożdże alkohol et. + dwut. węp. + enerpia glukoza Fermentacje alkoholową wykorzystuje się do produkcji wina i wysokoprocentowych, napoji alkoholowych, chleba счу kefiru. bakterie, b) fermentacja mlekowat ten rodzaj fermentacji prowadzą również występujące w mleku i niektóre bakterie, żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W tym procesie powstaje kwas mlekowy : bakterie> glukoza kwas mlekowy + energia Fermentace mlekową wykorzystujemy i stosujemy do zakwasów kiszonych owoców i warzyw, przetworów mleczňych np. jogurty chlebowych,
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS