Ośrodki głodu i sytości
O tym, jak często i ile jemy, decyduje nasz układ nerwowy, a dokładniej ośrodki głodu i sytości zlokalizowane w podwzgórzu - części mózgu. Podwzgórze zawiera receptory rejestrujące poziom glukozy we krwi, co wpływa na nasze uczucie głodu lub sytości.
Gdy poziom glukozy we krwi jest wysoki, pobudzany jest ośrodek sytości i hamowany ośrodek głodu - czujemy się najedzeni. Natomiast niski poziom glukozy powoduje odwrotną reakcję - pobudzenie ośrodka głodu i hamowanie ośrodka sytości, co odczuwamy jako uczucie głodu.
Na odczuwanie głodu wpływa nie tylko poziom glukozy, ale również widok jedzenia (szczególnie ulubionego), który może wywoływać uczucie głodu i wydzielanie soków żołądkowych. Natomiast na odczuwanie sytości wpływa rozciąganie się ścian żołądka pod wpływem spożytego pokarmu, podwyższony poziom insuliny we krwi, wzrost temperatury ciała i zwiększona objętość tkanki tłuszczowej.
Ciekawostka! Uczucie sytości pojawia się z opóźnieniem w stosunku do momentu spożycia pokarmu - dlatego jedzenie powoli pomaga uniknąć przejedzenia!