Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
122
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
ROLA WITAMIN. NIEORGANICZNE SKŁADNIKI POKARMOWE Witaminy TO ZWIĄZKI ORGANICZNE KTÓRYCH ORGANIZM W WIĘKSZOŚCI NIE POTRAFI SAM WYTWORZYĆ. SĄ DOSTRACZANE Z POŻYWIENIEM. NIE SĄ ONE TRAWIONE LECZ WCHŁANIANE BEZPOŚREDNIO DO UKŁADU KRĄŻENIA. NIE SĄ ŹRÓDŁEM ENERGII ANI MATERIAŁEM BUDULCOWYM WITAMINY DZIELIMY NA: ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: A, D3, E, K ROZPUSZCZALNE W WODZIE: WITAMINY Z GRUPY BI WITAMINA C BRAK WITAMIN CZYLI AWITAMINOZA- ZAWSZE PROWADZI DO CHORÓB NIEDOBÓRWITAMINY TO HIPOWITAMINOZA. PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ NIEWLASCIWA DIETA, ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE DANYCH WITAMIN W TRAKCIE CHOROBY LUB CIĄŻY, TRUDNOŚCI W ICH PRZYSWAJANIU HIPERWITAMINOZA- NADMIAR WITAMIN, MOŻE BYĆ SZKODLIWY WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: BASIA Witamina A Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, właściwego funkcjonowania nabłonków i wzrostu oraz rozwoju organizmu Skutkiem niedoboru tej witaminy jest kurza ślepota (niedowidzenie o zmierzchu i przy słabym świetle) łuszczenie się nabłonków,zaburzenie wzrostu Źródła ● Nabiał • Pomarańczowe warzywa i owoce ● Ciemnozielone warzywa Wątroba • Tran Witamina D3 ZWIĘKSZA WCHŁANIANIE WAPNIA I FOSFORU Z PRZEWODU POKARMOWEGO, POWODUJE ODKŁADANIE SIĘ TYCH PIERWIASTKÓW W KOŚCIACH I ZĘBACH. NIEDOBÓR TEJ WITAMINY PROWADZI DO: KRZYWICY O OSTEOPOROZY ŹRÓDŁA • TRAN • TŁUSTE RYBY WĄTROBA . MLEKOI JEGO PRZETWORY • JAJA ● JEST TEŻ WYTWARZANA W ORGANIZMIE m Witamina E ZMNIEJSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA NOWOTWORY, POPRAWIA PŁODNOŚĆ, ZAPEWNIA PRAWIDŁOWĄ PRACĘ MIĘŚNI SKUTKI NIEDOBORU TO: NIEDOKRWISTOŚĆ, OSŁABIENIE, ZANIK MIĘŚNI, WCZESNE STARZENIE SIĘ SKÓRY ŹRÓDŁA ● MIGDAŁY OLEJE ROŚLINNE • AWOKADO ● JAJA ● ORZECHY NASIONA Witamina K MA UDZIAŁ W PROCESIE KRZEPNIĘCIA KRWI SKUTKI NIEDOBORU TO: KRWAWIENIA NP Z DZIĄSEŁ, NOSA ŹRÓDŁA • ZIELONE WARZYWA • WĄTROBA JEST WYTWARZANA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA PRZEZ BAKTERIE JELITOWE WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE Witaminy z grupy B CZĘSTO...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
WYSTĘPUJĄ W POŻYWIENIU I PEŁNIĄ PODOBNE FUNKCJE. SĄ NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU NERWOWEGO ŹRÓDŁA: PRODUKTY ZBOŻOWE, NASIONA I ORZECHY, ROŚLINY STRĄCZKOWE, DROŻDŻE, JAJA, MIĘSO, WĄTROBA, Witamina B2 BIERZE UDZIAŁ W ODDYCHANIU TLENOWYM I SYNTEZIE HEMOGLOBINY, PRZYSPIESZA GOJENIE RANI POPRAWIA STAN SKÓRY SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZAJADY W KĄCIKACH UST, ŁYSIENIE I ŁOJOTKI SKÓRNE. JESTONA W MLEKU,MIĘSIE, PRODUKTACH ZBOŻOWYCH, WARZYWACH I JAJACH Witamina B6 BIERZE UDZIAŁ W ODDYCHANIU TLENOWYM, WPŁYWA NA STAN SKÓRY I PRAWIDŁOWA PRACĘ TKANKI NERWOWEJ, UCZESTNICZY PRZY PRODUKCJI HEMOGLOBINY I CZERWONYCH KRWINEK SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ DRGAWKI, ANEMIA, APATIA JEST W KASZY GRYCZANEJ, MIĘSIE, BANANACH, SOJI Biotyna- witamina H POPRAWIA STAN SKÓRY, POTRZEBAN JEST DO SYNTEZY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ BÓLE MIĘŚNI, ŁUSZCZENIE SKÓRY I WYPADANIE WŁOSÓW JEST W WĄTROBIE, ŻÓŁTKACH JAJA, SOJI, GROCHU, BANANACH, GRZYBACH, OTREBACH, MLEKU Witamina B3 (PP) PRAWIDŁOWA PRACA UKŁADU POKARMOWEGO I NERWOWEGO SKUTKAMINIEDOBORU JEST PĘKANIE I ŁUSZCZENIE SKÓRY, BIEGUNKA I OTĘPIENIE JEST W WĄTRÓBCE, MIĘSIE, RYBACH, PEZNOZIARNISTYCH PRODUKTACH, DROŻDŻACH, ORZECHACH Witamina B12 REGULUJE PROCES POWSTAWANIA KRWINEK, UCZESTNICZY W BIOSYNTEZIE KWASÓW NUKLEINOWYCH SKUTKAMI NIEDOBORU JEST ANEMIA ZŁOŚLIWA I USZKODZENIA UKŁADU NERWOWEGO JEST W WĄTROBA, RYBY, OWOCE MORZA, JAJA, MLEKO, SERY PLEŚNIOWE Kwas foliowy UCZESTNICZY W PRODUKCJI KRWINEK I BIOSYNTEZIE KWASÓW NUKLEINOWYCH, JEST POTRZEBNY DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU PŁODU SKUTKAMINIEDOBORU JEST NIEDOKRWISTOŚĆ I DUŻE SZANSE NA URODZENIE DZIECKA Z WADA UKŁADU NERWOWEGO JEST W WARZYWACH, ZIARNACH, OWOCACH CYTRUSOWYCH, JAJACH, SERACH, DROŻDŻACH Witamina C WZMACNIA ZĘBY, UŁATWIA WCHŁANIANIE ŻELAZA, WZMACNIA ODPORNOŚĆ, AKTYWUJE NIEKTÓRE ENZYMY SKUTKAMI NIEDOBORU JEST: SZKORBUT, KRWAWIENIA, OWRZODZENIA, WYPADANIE ZĘBÓW ŹRÓDŁA NATKA PIETRUSZKI PAPRYKA CZERWONA DZIKA RÓŻA DOWOCE CYTRUSOWE KISZONA KAPUSTA CZARNA PORZECZKA SKŁADNIKI MINERALNE TO PIERWIASTKI CHEMICZNE NIEZBEDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA ORGANIZMU. NIE SĄ WYTWARZANE W ORGANIZMIE, MUSZĄ BYĆ DOSTARCZONE Z POŻYW JIEM Makroelementy WAPN BUDUJE KOSCI I ZĘBY, POTRZEBNY DO KRZEPNIĘCIA KRWI I DO SKURCZÓW MIĘŚNI. SKUTKAMI NIEDOBORU JEST PRÓCHNICA ZĘBÓW,KRZYWICA, OSTEOPOROZA, ZABURZENIA KRZEPNIĘCIA KRWI ŹRÓDŁAMI JEST NABIAŁ, RYBY, FASOLA, ZIELONE WARZYWA LISCIASTE MAGNEZ NIEZBĘDNY DO DZIAŁANIA KOMÓREK NERWOWYCH I MIESNOWYCH, AKTYWATOR WIELU ENZYMÓW SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZABURZENIA PRACY SERCA, MIĘŚNI I UKŁADU NERWOWEGO ŹRÓDŁA TO KAKAO, ORZECHY, PRODUKTY ZBOŻOWE, ROSLINY STRĄCZKOWE POTAS BIERZE UDZIAŁ W PRZEWODZENIU IMPULSÓW NERWOWYCH, REGULACJI ILOŚCI WODY I CIŚNIENIU KRWI SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZAPARCIA, BRAK APETYTU, ZMĘCZENIE, SKÓRCZE JELIT ŹRÓDŁA TO ORZECHY, POMIDORY, ROŚLINY STRĄCZKOWE, BANANY, OWOCE SUSZONE SÓD I CHLOR REGULACJA CIŚNIENIA KRWI ORAZ WODY, CHLOR WYSTĘPUJE W SOKU ŻOŁĄDKOWYM NIE MA SKUTKÓW NIEDOBORU ŹRÓDŁA TO SÓL KUCHENNA Mikroelementy ŻELAZO JEST SKŁADNIKIEM HEMOGLOBINY SKUTKIEM NIEDOBORU JEST ANEMIA, OSŁABIENIE, ZAWROTY GŁOWY ŹRÓDŁA: MIĘSO, WĄTROBA, ZIELONE WARZYWA JOD JEST POTRZEBNY DO PRODUKCJI HORMONÓW TARCZYCY SKUTKI NIEDOBORU TO ZABURZENIA FUNKCJONOWANIA TARCZYCY ŹRÓDŁA: RYBY, OWOCE MORZA, SÓL JODOWANA FLUOR BUDUJE KOSCI I ZĘBY, CHRONI PRZED ÓCHNICA SKUTKIEM NIEDOBORU JEST PRÓCHNICA ŹRÓDŁA TO RYBY, HERBATA, WODA MINERALNA, PRODUKTY ZBOŻOWE
122
Udostępnij
Zapisz
⚡️
27 Obserwujących
biologia witaminy
27 Obserwujących
205
Notatka dla liceum
73
Rodzaje witamin, soli mineralnych i funkcja wody.
466
:)
20
Notatka dotyczy podziału i funkcji witamin
5
Jeśli spodobała się ta notatka będzie mi bardzo miło jak ją polubisz oraz zaobserwujesz moje konto 😉💓
120
notatka ze składników pokarmowych
ROLA WITAMIN. NIEORGANICZNE SKŁADNIKI POKARMOWE Witaminy TO ZWIĄZKI ORGANICZNE KTÓRYCH ORGANIZM W WIĘKSZOŚCI NIE POTRAFI SAM WYTWORZYĆ. SĄ DOSTRACZANE Z POŻYWIENIEM. NIE SĄ ONE TRAWIONE LECZ WCHŁANIANE BEZPOŚREDNIO DO UKŁADU KRĄŻENIA. NIE SĄ ŹRÓDŁEM ENERGII ANI MATERIAŁEM BUDULCOWYM WITAMINY DZIELIMY NA: ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: A, D3, E, K ROZPUSZCZALNE W WODZIE: WITAMINY Z GRUPY BI WITAMINA C BRAK WITAMIN CZYLI AWITAMINOZA- ZAWSZE PROWADZI DO CHORÓB NIEDOBÓRWITAMINY TO HIPOWITAMINOZA. PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ NIEWLASCIWA DIETA, ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE DANYCH WITAMIN W TRAKCIE CHOROBY LUB CIĄŻY, TRUDNOŚCI W ICH PRZYSWAJANIU HIPERWITAMINOZA- NADMIAR WITAMIN, MOŻE BYĆ SZKODLIWY WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: BASIA Witamina A Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, właściwego funkcjonowania nabłonków i wzrostu oraz rozwoju organizmu Skutkiem niedoboru tej witaminy jest kurza ślepota (niedowidzenie o zmierzchu i przy słabym świetle) łuszczenie się nabłonków,zaburzenie wzrostu Źródła ● Nabiał • Pomarańczowe warzywa i owoce ● Ciemnozielone warzywa Wątroba • Tran Witamina D3 ZWIĘKSZA WCHŁANIANIE WAPNIA I FOSFORU Z PRZEWODU POKARMOWEGO, POWODUJE ODKŁADANIE SIĘ TYCH PIERWIASTKÓW W KOŚCIACH I ZĘBACH. NIEDOBÓR TEJ WITAMINY PROWADZI DO: KRZYWICY O OSTEOPOROZY ŹRÓDŁA • TRAN • TŁUSTE RYBY WĄTROBA . MLEKOI JEGO PRZETWORY • JAJA ● JEST TEŻ WYTWARZANA W ORGANIZMIE m Witamina E ZMNIEJSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA NOWOTWORY, POPRAWIA PŁODNOŚĆ, ZAPEWNIA PRAWIDŁOWĄ PRACĘ MIĘŚNI SKUTKI NIEDOBORU TO: NIEDOKRWISTOŚĆ, OSŁABIENIE, ZANIK MIĘŚNI, WCZESNE STARZENIE SIĘ SKÓRY ŹRÓDŁA ● MIGDAŁY OLEJE ROŚLINNE • AWOKADO ● JAJA ● ORZECHY NASIONA Witamina K MA UDZIAŁ W PROCESIE KRZEPNIĘCIA KRWI SKUTKI NIEDOBORU TO: KRWAWIENIA NP Z DZIĄSEŁ, NOSA ŹRÓDŁA • ZIELONE WARZYWA • WĄTROBA JEST WYTWARZANA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA PRZEZ BAKTERIE JELITOWE WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE Witaminy z grupy B CZĘSTO...
ROLA WITAMIN. NIEORGANICZNE SKŁADNIKI POKARMOWE Witaminy TO ZWIĄZKI ORGANICZNE KTÓRYCH ORGANIZM W WIĘKSZOŚCI NIE POTRAFI SAM WYTWORZYĆ. SĄ DOSTRACZANE Z POŻYWIENIEM. NIE SĄ ONE TRAWIONE LECZ WCHŁANIANE BEZPOŚREDNIO DO UKŁADU KRĄŻENIA. NIE SĄ ŹRÓDŁEM ENERGII ANI MATERIAŁEM BUDULCOWYM WITAMINY DZIELIMY NA: ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: A, D3, E, K ROZPUSZCZALNE W WODZIE: WITAMINY Z GRUPY BI WITAMINA C BRAK WITAMIN CZYLI AWITAMINOZA- ZAWSZE PROWADZI DO CHORÓB NIEDOBÓRWITAMINY TO HIPOWITAMINOZA. PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ NIEWLASCIWA DIETA, ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE DANYCH WITAMIN W TRAKCIE CHOROBY LUB CIĄŻY, TRUDNOŚCI W ICH PRZYSWAJANIU HIPERWITAMINOZA- NADMIAR WITAMIN, MOŻE BYĆ SZKODLIWY WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: BASIA Witamina A Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, właściwego funkcjonowania nabłonków i wzrostu oraz rozwoju organizmu Skutkiem niedoboru tej witaminy jest kurza ślepota (niedowidzenie o zmierzchu i przy słabym świetle) łuszczenie się nabłonków,zaburzenie wzrostu Źródła ● Nabiał • Pomarańczowe warzywa i owoce ● Ciemnozielone warzywa Wątroba • Tran Witamina D3 ZWIĘKSZA WCHŁANIANIE WAPNIA I FOSFORU Z PRZEWODU POKARMOWEGO, POWODUJE ODKŁADANIE SIĘ TYCH PIERWIASTKÓW W KOŚCIACH I ZĘBACH. NIEDOBÓR TEJ WITAMINY PROWADZI DO: KRZYWICY O OSTEOPOROZY ŹRÓDŁA • TRAN • TŁUSTE RYBY WĄTROBA . MLEKOI JEGO PRZETWORY • JAJA ● JEST TEŻ WYTWARZANA W ORGANIZMIE m Witamina E ZMNIEJSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA NOWOTWORY, POPRAWIA PŁODNOŚĆ, ZAPEWNIA PRAWIDŁOWĄ PRACĘ MIĘŚNI SKUTKI NIEDOBORU TO: NIEDOKRWISTOŚĆ, OSŁABIENIE, ZANIK MIĘŚNI, WCZESNE STARZENIE SIĘ SKÓRY ŹRÓDŁA ● MIGDAŁY OLEJE ROŚLINNE • AWOKADO ● JAJA ● ORZECHY NASIONA Witamina K MA UDZIAŁ W PROCESIE KRZEPNIĘCIA KRWI SKUTKI NIEDOBORU TO: KRWAWIENIA NP Z DZIĄSEŁ, NOSA ŹRÓDŁA • ZIELONE WARZYWA • WĄTROBA JEST WYTWARZANA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA PRZEZ BAKTERIE JELITOWE WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE Witaminy z grupy B CZĘSTO...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
WYSTĘPUJĄ W POŻYWIENIU I PEŁNIĄ PODOBNE FUNKCJE. SĄ NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU NERWOWEGO ŹRÓDŁA: PRODUKTY ZBOŻOWE, NASIONA I ORZECHY, ROŚLINY STRĄCZKOWE, DROŻDŻE, JAJA, MIĘSO, WĄTROBA, Witamina B2 BIERZE UDZIAŁ W ODDYCHANIU TLENOWYM I SYNTEZIE HEMOGLOBINY, PRZYSPIESZA GOJENIE RANI POPRAWIA STAN SKÓRY SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZAJADY W KĄCIKACH UST, ŁYSIENIE I ŁOJOTKI SKÓRNE. JESTONA W MLEKU,MIĘSIE, PRODUKTACH ZBOŻOWYCH, WARZYWACH I JAJACH Witamina B6 BIERZE UDZIAŁ W ODDYCHANIU TLENOWYM, WPŁYWA NA STAN SKÓRY I PRAWIDŁOWA PRACĘ TKANKI NERWOWEJ, UCZESTNICZY PRZY PRODUKCJI HEMOGLOBINY I CZERWONYCH KRWINEK SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ DRGAWKI, ANEMIA, APATIA JEST W KASZY GRYCZANEJ, MIĘSIE, BANANACH, SOJI Biotyna- witamina H POPRAWIA STAN SKÓRY, POTRZEBAN JEST DO SYNTEZY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ BÓLE MIĘŚNI, ŁUSZCZENIE SKÓRY I WYPADANIE WŁOSÓW JEST W WĄTROBIE, ŻÓŁTKACH JAJA, SOJI, GROCHU, BANANACH, GRZYBACH, OTREBACH, MLEKU Witamina B3 (PP) PRAWIDŁOWA PRACA UKŁADU POKARMOWEGO I NERWOWEGO SKUTKAMINIEDOBORU JEST PĘKANIE I ŁUSZCZENIE SKÓRY, BIEGUNKA I OTĘPIENIE JEST W WĄTRÓBCE, MIĘSIE, RYBACH, PEZNOZIARNISTYCH PRODUKTACH, DROŻDŻACH, ORZECHACH Witamina B12 REGULUJE PROCES POWSTAWANIA KRWINEK, UCZESTNICZY W BIOSYNTEZIE KWASÓW NUKLEINOWYCH SKUTKAMI NIEDOBORU JEST ANEMIA ZŁOŚLIWA I USZKODZENIA UKŁADU NERWOWEGO JEST W WĄTROBA, RYBY, OWOCE MORZA, JAJA, MLEKO, SERY PLEŚNIOWE Kwas foliowy UCZESTNICZY W PRODUKCJI KRWINEK I BIOSYNTEZIE KWASÓW NUKLEINOWYCH, JEST POTRZEBNY DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU PŁODU SKUTKAMINIEDOBORU JEST NIEDOKRWISTOŚĆ I DUŻE SZANSE NA URODZENIE DZIECKA Z WADA UKŁADU NERWOWEGO JEST W WARZYWACH, ZIARNACH, OWOCACH CYTRUSOWYCH, JAJACH, SERACH, DROŻDŻACH Witamina C WZMACNIA ZĘBY, UŁATWIA WCHŁANIANIE ŻELAZA, WZMACNIA ODPORNOŚĆ, AKTYWUJE NIEKTÓRE ENZYMY SKUTKAMI NIEDOBORU JEST: SZKORBUT, KRWAWIENIA, OWRZODZENIA, WYPADANIE ZĘBÓW ŹRÓDŁA NATKA PIETRUSZKI PAPRYKA CZERWONA DZIKA RÓŻA DOWOCE CYTRUSOWE KISZONA KAPUSTA CZARNA PORZECZKA SKŁADNIKI MINERALNE TO PIERWIASTKI CHEMICZNE NIEZBEDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA ORGANIZMU. NIE SĄ WYTWARZANE W ORGANIZMIE, MUSZĄ BYĆ DOSTARCZONE Z POŻYW JIEM Makroelementy WAPN BUDUJE KOSCI I ZĘBY, POTRZEBNY DO KRZEPNIĘCIA KRWI I DO SKURCZÓW MIĘŚNI. SKUTKAMI NIEDOBORU JEST PRÓCHNICA ZĘBÓW,KRZYWICA, OSTEOPOROZA, ZABURZENIA KRZEPNIĘCIA KRWI ŹRÓDŁAMI JEST NABIAŁ, RYBY, FASOLA, ZIELONE WARZYWA LISCIASTE MAGNEZ NIEZBĘDNY DO DZIAŁANIA KOMÓREK NERWOWYCH I MIESNOWYCH, AKTYWATOR WIELU ENZYMÓW SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZABURZENIA PRACY SERCA, MIĘŚNI I UKŁADU NERWOWEGO ŹRÓDŁA TO KAKAO, ORZECHY, PRODUKTY ZBOŻOWE, ROSLINY STRĄCZKOWE POTAS BIERZE UDZIAŁ W PRZEWODZENIU IMPULSÓW NERWOWYCH, REGULACJI ILOŚCI WODY I CIŚNIENIU KRWI SKUTKAMI NIEDOBORU SĄ ZAPARCIA, BRAK APETYTU, ZMĘCZENIE, SKÓRCZE JELIT ŹRÓDŁA TO ORZECHY, POMIDORY, ROŚLINY STRĄCZKOWE, BANANY, OWOCE SUSZONE SÓD I CHLOR REGULACJA CIŚNIENIA KRWI ORAZ WODY, CHLOR WYSTĘPUJE W SOKU ŻOŁĄDKOWYM NIE MA SKUTKÓW NIEDOBORU ŹRÓDŁA TO SÓL KUCHENNA Mikroelementy ŻELAZO JEST SKŁADNIKIEM HEMOGLOBINY SKUTKIEM NIEDOBORU JEST ANEMIA, OSŁABIENIE, ZAWROTY GŁOWY ŹRÓDŁA: MIĘSO, WĄTROBA, ZIELONE WARZYWA JOD JEST POTRZEBNY DO PRODUKCJI HORMONÓW TARCZYCY SKUTKI NIEDOBORU TO ZABURZENIA FUNKCJONOWANIA TARCZYCY ŹRÓDŁA: RYBY, OWOCE MORZA, SÓL JODOWANA FLUOR BUDUJE KOSCI I ZĘBY, CHRONI PRZED ÓCHNICA SKUTKIEM NIEDOBORU JEST PRÓCHNICA ŹRÓDŁA TO RYBY, HERBATA, WODA MINERALNA, PRODUKTY ZBOŻOWE