Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe

120

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe
W
Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej,

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe
W
Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej,

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

serotoniny, adrenaliny i prostaglandyn, a skutkiem niedobone są nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, Nypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrristość, apatia, obnizenie nastroju; źródła: ziarna zboz, mięso, drozdze, orzechy, jaja, wątroba, fasola ↳ Witamina B₁2 inaczej kobalamina, bierze udział 4 tworzeniu erytrocytów i leukocytion, syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i białek, odpowiada za pravidłowe działanie układów nerwonego i pokarmowego, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego, uszkodzenia układu nermoregs (xivyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów dorodowych; żródła: wątroba, jaja, mięso, ryby, bakterie jelitowe ↳ Witamina H: inaczej biotyna, uczestniczy w syntezie mikleotydow i kwasóN nukleinowych, przemianach białek i węglowodanów, niezbędna do pramidiorego rozwoju płodu, a skutkiem niedoboru są zmiany skórne, bóle mięśniowe kypadanie mosów, brak Taknienia, depresja, anemia; źródła: wątroba, drozdže, rasling strączkowe, otręby, bakterie jelitowe ↳ Kwas foliowy: uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych, przemianach białek i aminokwasów, niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, rytwarzonia składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwokej u płodu, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego i nerxoNego, większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą układu nervorepo; źródła: drozdze, zielone warzyna, ziarna xboz, orzechy, bakterie jelitowe; inaczej witamina Bg H ↳ Kwas pantotenowy: uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczóN, sẵadnik koenzymu A ( bierze udział w procesach metabolicznych m.in. oddychanie the move), a skutkiem niedobone są uszkodzenia kory nadnerczy, zaburzenia układów mięśniowego i nerNowego, zmiany skórne, wypadanie włosów; żródła: nabiał, soja, grzyby, jajka; inaczej witamina B5 ↳ Hitamina C: inaczej twas askorbinowy, uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu zelaza, syntezie hormonów steroidoxych i melanin, produkcji kolagenu (wzmacnia zęby, naczynia kricionaine, kości i chrząstki), pobudza mechanizmy odpornościone organizmu i chroni organizm przed działaniem toksyn, a skutkiem niedobone są szybkie męczenie się, brak taknienia, bole stawowe - mięśniowe, niedokrwistość, spadek odporności, szkorbut (wypadanie zębów, kramienie i zapalenie dziąseł); źródła: owoce cytrusowe i jagodowe, warzywa liściaste, kiszonki, ziemniaki i chrzan H Witaminy rozpuszczalne i tłuszczach: są magazynovane N No trobie iw mięśniach, ich nadmiar kumulowany w tkance tłuszczowej ↳ Hitamina A: jest niezbędna do prawidłowego widzenia i funkcjonowania nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu, a skutkiem niedobom są kurza slepota, Tuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu; żródła: nabiał, pomarańczone warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, kątroba, tran, jaja; inaczej retinol ↳ Hitamina Ds: nasila schłanianie Hapnia i fos-one x przewodu pokarmowego i odkładanic się ich 4 kościach i zębach, a skutkiem niedoboru są krzyxical u dzieci), osteoporoza (u dorosłych); źródła: tran, jaja, tweste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, organizm członeka; inaczej kolyferol ↳Hitamina E: zmniejsza ryzyko zachorowania na novotkory, Chroni ściany naczyń krmionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpłyra na płodność, a skutkiem niedoboru są zaburzenia płodności, uczesne starzenie się skóry, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśnij zródła: oleje roślinne, migdały, jaja, orzechy, awokado, nasiona, wątroba; inaczej tokoferol ↳ Hitamina K: bierze udział w procesie krzepnięcia krri, a skutkiem niedobom jest krramienie np. z dziąseł, nosa i jelit; Źródła: Na troba, zielone warzywa, bakterie jelitowe; inaczej filochinon Składniki mineralne ciała piermastki chemiczne niezbędne prawidłowego funkyjonowania organizmu; stanowią 4-5% masy człowieka - wbudowane w elementy strukturalne komoret, tkanek i narządów (związki fosfor, Hapnia i siarki) lub występujące w cytozolu komórek i cynach ustrojonych; należą do nich makro- i mikroelementy Makroelementy piermastki, które stanowią 0,01% two więcej suchej masy ciała, należą do nich piermastki biogenne (ręgiel, wodór, then, azot, fosfor i siarka) oraz: ↳ Hapr: buduje kości i zęby, jest potrzebny do skurczów mięśni, przerodzenia impulsów nerwonych i krzepnięcia krri, a skutkiem niedoboru są próchnica zębów, krzyxica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia kmi, układów mięśniowego nerHowego; Źródła: nabiał, ryby, nabiał, fasola, zielone warzywa liściaste; jego ilość u dorosłego cãowieka wynosi 1kg, 2 czego ok. 99% przypada na kości ↳ Magnez: jest niczbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, jest aktywatorem wielu enzymu, a skutkiem niedobone są zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego; Źródła: produkty zboxare, rośliny strączkore, orzechy, kakao ↳ Potas: bierze udział w przewodzeniu impulsóN nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienia krwi i pracę serca, a skutkiem niedoboni są zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletorych, zaburzenia pracy serca; tródła: pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce, banany ↳ Sód i Chlor: uczestniczą i regulacji stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, przewodzeniu impulsóN nerwonych, chlor występuje W soku #ołądkowym, ich niedobór xwykle nie występuje; tródło: sól kuchenna Mikroelementy: pierwiastki, których ilość & organizmie jest nizsza niz 0,01% suchej masy ciała, zalicza się do nich tobalt, fluor, zelazo: Składnik hemoglobiny i wielu enzymox, a skutkiem niedobone są anemia, osłabienie, zawroty głowy; żródła: mięso, wątroba, zielone warzywa ↳ jod: jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, a skutkiem niedoboru są zaburzenia funkcjonowania tarczycys źródia: ryby morskie, Owoce morza, sól jodowana ↳ fluor: buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą, a skutkiem niedobone jest zwiększona podatność zębów na próchnicę; żródło ryby, herbata, xoda mineralna, produkty zbożone FUNKCJE HODY: ↳ składnik strukturalny ttanek i komórek ↳ rozpuszczalnik związków hydrofilowych ↳ usuwa zbędne i szkodline produkty przemiany materi ↳ uczestniczy w tlenowego reakyjach biochemicznych ( swostrat hydrolizy złożonych związków organicznych i produkt oddychania ↳ wysoka pojemność cieplna i dobre przewodnictwo cieplne zapobiega akumulacji ciepła metabolicznego ↳ysokie ciepło parowania wody chroni organizm przed przegrzaniem ↳sity adhezji i kohezji vody utatioia krążenie krwi i limfy w naczyniach włosowatych H ↳stamori 60%-70% masy ciała (większa zawartość u dzieci, osoby młode i mężczyźni, osoby szczupłe, a mniej kobiety, osoby asoby ↳ 2/3 Kchodzi w skład cytozolu i organelli komórkowych, 1/3 to składnik płynów ustrojowych i tkankorych ↳ najmniejsza zawartoje i Hkance tłuszczowej (ok. 10%) i kości (25%), najcięcej tanka mięśniowa 73%)

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe

120

Udostępnij

Zapisz

Biologia

 

4/2

Notatka

user profile picture

Julia

42 Obserwujących

Komentarze (1)

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe
W
Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej,
Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe
W
Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej,

Witaminy, makroelementy, mikroelementy i funkcje wody

Podobne notatki

Know Witaminy i sole mineralne thumbnail

205

Witaminy i sole mineralne

Notatka dla liceum

Know Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe  thumbnail

122

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe

biologia witaminy

Know witaminy thumbnail

466

witaminy

:)

Know Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach thumbnail

4

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Adek

Know Układ pokarmowy  thumbnail

49

Układ pokarmowy

Pierwsza część notatek z układu pokarmowego. (Biologia na czasie 3, zakres rozszerzony)

Know Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe. thumbnail

7

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe.

Przegląd funkcji i skutków niedoboru witamin A, B, C, D, E, K w organizmie człowieka. Makro- i mikro- elementy. Woda- budowa i funkcje, bilans wodny organizmów

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....

Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

serotoniny, adrenaliny i prostaglandyn, a skutkiem niedobone są nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, Nypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrristość, apatia, obnizenie nastroju; źródła: ziarna zboz, mięso, drozdze, orzechy, jaja, wątroba, fasola ↳ Witamina B₁2 inaczej kobalamina, bierze udział 4 tworzeniu erytrocytów i leukocytion, syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i białek, odpowiada za pravidłowe działanie układów nerwonego i pokarmowego, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego, uszkodzenia układu nermoregs (xivyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów dorodowych; żródła: wątroba, jaja, mięso, ryby, bakterie jelitowe ↳ Witamina H: inaczej biotyna, uczestniczy w syntezie mikleotydow i kwasóN nukleinowych, przemianach białek i węglowodanów, niezbędna do pramidiorego rozwoju płodu, a skutkiem niedoboru są zmiany skórne, bóle mięśniowe kypadanie mosów, brak Taknienia, depresja, anemia; źródła: wątroba, drozdže, rasling strączkowe, otręby, bakterie jelitowe ↳ Kwas foliowy: uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych, przemianach białek i aminokwasów, niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, rytwarzonia składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwokej u płodu, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego i nerxoNego, większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą układu nervorepo; źródła: drozdze, zielone warzyna, ziarna xboz, orzechy, bakterie jelitowe; inaczej witamina Bg H ↳ Kwas pantotenowy: uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczóN, sẵadnik koenzymu A ( bierze udział w procesach metabolicznych m.in. oddychanie the move), a skutkiem niedobone są uszkodzenia kory nadnerczy, zaburzenia układów mięśniowego i nerNowego, zmiany skórne, wypadanie włosów; żródła: nabiał, soja, grzyby, jajka; inaczej witamina B5 ↳ Hitamina C: inaczej twas askorbinowy, uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu zelaza, syntezie hormonów steroidoxych i melanin, produkcji kolagenu (wzmacnia zęby, naczynia kricionaine, kości i chrząstki), pobudza mechanizmy odpornościone organizmu i chroni organizm przed działaniem toksyn, a skutkiem niedobone są szybkie męczenie się, brak taknienia, bole stawowe - mięśniowe, niedokrwistość, spadek odporności, szkorbut (wypadanie zębów, kramienie i zapalenie dziąseł); źródła: owoce cytrusowe i jagodowe, warzywa liściaste, kiszonki, ziemniaki i chrzan H Witaminy rozpuszczalne i tłuszczach: są magazynovane N No trobie iw mięśniach, ich nadmiar kumulowany w tkance tłuszczowej ↳ Hitamina A: jest niezbędna do prawidłowego widzenia i funkcjonowania nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu, a skutkiem niedobom są kurza slepota, Tuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu; żródła: nabiał, pomarańczone warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, kątroba, tran, jaja; inaczej retinol ↳ Hitamina Ds: nasila schłanianie Hapnia i fos-one x przewodu pokarmowego i odkładanic się ich 4 kościach i zębach, a skutkiem niedoboru są krzyxical u dzieci), osteoporoza (u dorosłych); źródła: tran, jaja, tweste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, organizm członeka; inaczej kolyferol ↳Hitamina E: zmniejsza ryzyko zachorowania na novotkory, Chroni ściany naczyń krmionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpłyra na płodność, a skutkiem niedoboru są zaburzenia płodności, uczesne starzenie się skóry, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśnij zródła: oleje roślinne, migdały, jaja, orzechy, awokado, nasiona, wątroba; inaczej tokoferol ↳ Hitamina K: bierze udział w procesie krzepnięcia krri, a skutkiem niedobom jest krramienie np. z dziąseł, nosa i jelit; Źródła: Na troba, zielone warzywa, bakterie jelitowe; inaczej filochinon Składniki mineralne ciała piermastki chemiczne niezbędne prawidłowego funkyjonowania organizmu; stanowią 4-5% masy człowieka - wbudowane w elementy strukturalne komoret, tkanek i narządów (związki fosfor, Hapnia i siarki) lub występujące w cytozolu komórek i cynach ustrojonych; należą do nich makro- i mikroelementy Makroelementy piermastki, które stanowią 0,01% two więcej suchej masy ciała, należą do nich piermastki biogenne (ręgiel, wodór, then, azot, fosfor i siarka) oraz: ↳ Hapr: buduje kości i zęby, jest potrzebny do skurczów mięśni, przerodzenia impulsów nerwonych i krzepnięcia krri, a skutkiem niedoboru są próchnica zębów, krzyxica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia kmi, układów mięśniowego nerHowego; Źródła: nabiał, ryby, nabiał, fasola, zielone warzywa liściaste; jego ilość u dorosłego cãowieka wynosi 1kg, 2 czego ok. 99% przypada na kości ↳ Magnez: jest niczbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, jest aktywatorem wielu enzymu, a skutkiem niedobone są zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego; Źródła: produkty zboxare, rośliny strączkore, orzechy, kakao ↳ Potas: bierze udział w przewodzeniu impulsóN nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienia krwi i pracę serca, a skutkiem niedoboni są zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletorych, zaburzenia pracy serca; tródła: pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce, banany ↳ Sód i Chlor: uczestniczą i regulacji stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, przewodzeniu impulsóN nerwonych, chlor występuje W soku #ołądkowym, ich niedobór xwykle nie występuje; tródło: sól kuchenna Mikroelementy: pierwiastki, których ilość & organizmie jest nizsza niz 0,01% suchej masy ciała, zalicza się do nich tobalt, fluor, zelazo: Składnik hemoglobiny i wielu enzymox, a skutkiem niedobone są anemia, osłabienie, zawroty głowy; żródła: mięso, wątroba, zielone warzywa ↳ jod: jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, a skutkiem niedoboru są zaburzenia funkcjonowania tarczycys źródia: ryby morskie, Owoce morza, sól jodowana ↳ fluor: buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą, a skutkiem niedobone jest zwiększona podatność zębów na próchnicę; żródło ryby, herbata, xoda mineralna, produkty zbożone FUNKCJE HODY: ↳ składnik strukturalny ttanek i komórek ↳ rozpuszczalnik związków hydrofilowych ↳ usuwa zbędne i szkodline produkty przemiany materi ↳ uczestniczy w tlenowego reakyjach biochemicznych ( swostrat hydrolizy złożonych związków organicznych i produkt oddychania ↳ wysoka pojemność cieplna i dobre przewodnictwo cieplne zapobiega akumulacji ciepła metabolicznego ↳ysokie ciepło parowania wody chroni organizm przed przegrzaniem ↳sity adhezji i kohezji vody utatioia krążenie krwi i limfy w naczyniach włosowatych H ↳stamori 60%-70% masy ciała (większa zawartość u dzieci, osoby młode i mężczyźni, osoby szczupłe, a mniej kobiety, osoby asoby ↳ 2/3 Kchodzi w skład cytozolu i organelli komórkowych, 1/3 to składnik płynów ustrojowych i tkankorych ↳ najmniejsza zawartoje i Hkance tłuszczowej (ok. 10%) i kości (25%), najcięcej tanka mięśniowa 73%)