Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
120
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
serotoniny, adrenaliny i prostaglandyn, a skutkiem niedobone są nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, Nypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrristość, apatia, obnizenie nastroju; źródła: ziarna zboz, mięso, drozdze, orzechy, jaja, wątroba, fasola ↳ Witamina B₁2 inaczej kobalamina, bierze udział 4 tworzeniu erytrocytów i leukocytion, syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i białek, odpowiada za pravidłowe działanie układów nerwonego i pokarmowego, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego, uszkodzenia układu nermoregs (xivyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów dorodowych; żródła: wątroba, jaja, mięso, ryby, bakterie jelitowe ↳ Witamina H: inaczej biotyna, uczestniczy w syntezie mikleotydow i kwasóN nukleinowych, przemianach białek i węglowodanów, niezbędna do pramidiorego rozwoju płodu, a skutkiem niedoboru są zmiany skórne, bóle mięśniowe kypadanie mosów, brak Taknienia, depresja, anemia; źródła: wątroba, drozdže, rasling strączkowe, otręby, bakterie jelitowe ↳ Kwas foliowy: uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych, przemianach białek i aminokwasów, niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, rytwarzonia składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwokej u płodu, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego i nerxoNego, większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą układu nervorepo; źródła: drozdze, zielone warzyna, ziarna xboz, orzechy, bakterie jelitowe; inaczej witamina Bg H ↳ Kwas pantotenowy: uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczóN, sẵadnik koenzymu A ( bierze udział w procesach metabolicznych m.in. oddychanie the move), a skutkiem niedobone są uszkodzenia kory nadnerczy, zaburzenia układów mięśniowego i nerNowego, zmiany skórne, wypadanie włosów; żródła: nabiał, soja, grzyby, jajka; inaczej witamina B5 ↳ Hitamina C: inaczej twas askorbinowy, uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu zelaza, syntezie hormonów steroidoxych i melanin, produkcji kolagenu (wzmacnia zęby, naczynia kricionaine, kości i chrząstki), pobudza mechanizmy odpornościone organizmu i chroni organizm przed działaniem toksyn, a skutkiem niedobone są szybkie męczenie się, brak taknienia, bole stawowe - mięśniowe, niedokrwistość, spadek odporności, szkorbut (wypadanie zębów, kramienie i zapalenie dziąseł); źródła: owoce cytrusowe i jagodowe, warzywa liściaste, kiszonki, ziemniaki i chrzan H Witaminy rozpuszczalne i tłuszczach: są magazynovane N No trobie iw mięśniach, ich nadmiar kumulowany w tkance tłuszczowej ↳ Hitamina A: jest niezbędna do prawidłowego widzenia i funkcjonowania nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu, a skutkiem niedobom są kurza slepota, Tuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu; żródła: nabiał, pomarańczone warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, kątroba, tran, jaja; inaczej retinol ↳ Hitamina Ds: nasila schłanianie Hapnia i fos-one x przewodu pokarmowego i odkładanic się ich 4 kościach i zębach, a skutkiem niedoboru są krzyxical u dzieci), osteoporoza (u dorosłych); źródła: tran, jaja, tweste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, organizm członeka; inaczej kolyferol ↳Hitamina E: zmniejsza ryzyko zachorowania na novotkory, Chroni ściany naczyń krmionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpłyra na płodność, a skutkiem niedoboru są zaburzenia płodności, uczesne starzenie się skóry, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśnij zródła: oleje roślinne, migdały, jaja, orzechy, awokado, nasiona, wątroba; inaczej tokoferol ↳ Hitamina K: bierze udział w procesie krzepnięcia krri, a skutkiem niedobom jest krramienie np. z dziąseł, nosa i jelit; Źródła: Na troba, zielone warzywa, bakterie jelitowe; inaczej filochinon Składniki mineralne ciała piermastki chemiczne niezbędne prawidłowego funkyjonowania organizmu; stanowią 4-5% masy człowieka - wbudowane w elementy strukturalne komoret, tkanek i narządów (związki fosfor, Hapnia i siarki) lub występujące w cytozolu komórek i cynach ustrojonych; należą do nich makro- i mikroelementy Makroelementy piermastki, które stanowią 0,01% two więcej suchej masy ciała, należą do nich piermastki biogenne (ręgiel, wodór, then, azot, fosfor i siarka) oraz: ↳ Hapr: buduje kości i zęby, jest potrzebny do skurczów mięśni, przerodzenia impulsów nerwonych i krzepnięcia krri, a skutkiem niedoboru są próchnica zębów, krzyxica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia kmi, układów mięśniowego nerHowego; Źródła: nabiał, ryby, nabiał, fasola, zielone warzywa liściaste; jego ilość u dorosłego cãowieka wynosi 1kg, 2 czego ok. 99% przypada na kości ↳ Magnez: jest niczbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, jest aktywatorem wielu enzymu, a skutkiem niedobone są zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego; Źródła: produkty zboxare, rośliny strączkore, orzechy, kakao ↳ Potas: bierze udział w przewodzeniu impulsóN nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienia krwi i pracę serca, a skutkiem niedoboni są zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletorych, zaburzenia pracy serca; tródła: pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce, banany ↳ Sód i Chlor: uczestniczą i regulacji stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, przewodzeniu impulsóN nerwonych, chlor występuje W soku #ołądkowym, ich niedobór xwykle nie występuje; tródło: sól kuchenna Mikroelementy: pierwiastki, których ilość & organizmie jest nizsza niz 0,01% suchej masy ciała, zalicza się do nich tobalt, fluor, zelazo: Składnik hemoglobiny i wielu enzymox, a skutkiem niedobone są anemia, osłabienie, zawroty głowy; żródła: mięso, wątroba, zielone warzywa ↳ jod: jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, a skutkiem niedoboru są zaburzenia funkcjonowania tarczycys źródia: ryby morskie, Owoce morza, sól jodowana ↳ fluor: buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą, a skutkiem niedobone jest zwiększona podatność zębów na próchnicę; żródło ryby, herbata, xoda mineralna, produkty zbożone FUNKCJE HODY: ↳ składnik strukturalny ttanek i komórek ↳ rozpuszczalnik związków hydrofilowych ↳ usuwa zbędne i szkodline produkty przemiany materi ↳ uczestniczy w tlenowego reakyjach biochemicznych ( swostrat hydrolizy złożonych związków organicznych i produkt oddychania ↳ wysoka pojemność cieplna i dobre przewodnictwo cieplne zapobiega akumulacji ciepła metabolicznego ↳ysokie ciepło parowania wody chroni organizm przed przegrzaniem ↳sity adhezji i kohezji vody utatioia krążenie krwi i limfy w naczyniach włosowatych H ↳stamori 60%-70% masy ciała (większa zawartość u dzieci, osoby młode i mężczyźni, osoby szczupłe, a mniej kobiety, osoby asoby ↳ 2/3 Kchodzi w skład cytozolu i organelli komórkowych, 1/3 to składnik płynów ustrojowych i tkankorych ↳ najmniejsza zawartoje i Hkance tłuszczowej (ok. 10%) i kości (25%), najcięcej tanka mięśniowa 73%)
120
Udostępnij
Zapisz
Julia
42 Obserwujących
Witaminy, makroelementy, mikroelementy i funkcje wody
42 Obserwujących
205
Notatka dla liceum
122
biologia witaminy
466
:)
4
Adek
49
Pierwsza część notatek z układu pokarmowego. (Biologia na czasie 3, zakres rozszerzony)
7
Przegląd funkcji i skutków niedoboru witamin A, B, C, D, E, K w organizmie człowieka. Makro- i mikro- elementy. Woda- budowa i funkcje, bilans wodny organizmów
Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....
Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe W Witaminy => zigzki organiczne, których organizm nie wytwarza lub które wytwarza minimamej, niewystarczającej ilości; biorą udział N procesach fizjologicznych - substancje o znaczenia regulującym. Dzieli się na dwie grupy: rozpuszczayque się w wodzie i rozpusiczame w tłuszczach. Jeśli brakuje mitamin w organizmie to mamy do czynienia z antaminozo, goly występuje niedobór to z hipowitaminoza, a nadmiar xitamin to hipervitaminoza. Substancje z których organizm syntezuje witaminy to proxitaminy (witaminy A i D₂). Witaminy rozpuszczalne w wodzie: ich nadmiar jest mydalany z organizmu jako składnik moczu, naletą do nich: ↳ Witamina B₁: inaczej tiamina, uczestniczy w oddychanie tlenowym, a skutkiem niedoboru jest choroba beri-beri zaburzenia w funkyonowaniu układów nerwowego i mięśniowego); źródła: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drozdze, jaja, mięso, rośliny strączkowe, ryby. ↳ Hitamina B₂: inaczej njoflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, zapewnia prawidłoną pracę oczu, układu nerwowego i odpornościowego, a skutkiem niedobone są zajady w kącikach ust, Tojotok, zapalenie języka, zaćma, łysienie, zrodła: watroba, mięso, jaja, mleko i jego produkty, gradby, 4 Witamina B3: niacyna Noddychanie tlenowym, przemianach białek, tłuszczach i węglowo- pokarmowego, a skutkiem niedobom jest pelagra mięso, drozdze, ziarna zboz, kiełki, mleko danach, odpowiada za maściNy stan skóry, układu nerwowego i (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka), tródła: ↳ Hitamina B6: inaczej pirydoksyna, uczestniczy 4 przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebna do syntezy hormonów m.in....
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
serotoniny, adrenaliny i prostaglandyn, a skutkiem niedobone są nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, Nypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrristość, apatia, obnizenie nastroju; źródła: ziarna zboz, mięso, drozdze, orzechy, jaja, wątroba, fasola ↳ Witamina B₁2 inaczej kobalamina, bierze udział 4 tworzeniu erytrocytów i leukocytion, syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i białek, odpowiada za pravidłowe działanie układów nerwonego i pokarmowego, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego, uszkodzenia układu nermoregs (xivyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów dorodowych; żródła: wątroba, jaja, mięso, ryby, bakterie jelitowe ↳ Witamina H: inaczej biotyna, uczestniczy w syntezie mikleotydow i kwasóN nukleinowych, przemianach białek i węglowodanów, niezbędna do pramidiorego rozwoju płodu, a skutkiem niedoboru są zmiany skórne, bóle mięśniowe kypadanie mosów, brak Taknienia, depresja, anemia; źródła: wątroba, drozdže, rasling strączkowe, otręby, bakterie jelitowe ↳ Kwas foliowy: uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych, przemianach białek i aminokwasów, niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, rytwarzonia składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwokej u płodu, a skutkiem niedoboru są niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego i nerxoNego, większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą układu nervorepo; źródła: drozdze, zielone warzyna, ziarna xboz, orzechy, bakterie jelitowe; inaczej witamina Bg H ↳ Kwas pantotenowy: uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczóN, sẵadnik koenzymu A ( bierze udział w procesach metabolicznych m.in. oddychanie the move), a skutkiem niedobone są uszkodzenia kory nadnerczy, zaburzenia układów mięśniowego i nerNowego, zmiany skórne, wypadanie włosów; żródła: nabiał, soja, grzyby, jajka; inaczej witamina B5 ↳ Hitamina C: inaczej twas askorbinowy, uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu zelaza, syntezie hormonów steroidoxych i melanin, produkcji kolagenu (wzmacnia zęby, naczynia kricionaine, kości i chrząstki), pobudza mechanizmy odpornościone organizmu i chroni organizm przed działaniem toksyn, a skutkiem niedobone są szybkie męczenie się, brak taknienia, bole stawowe - mięśniowe, niedokrwistość, spadek odporności, szkorbut (wypadanie zębów, kramienie i zapalenie dziąseł); źródła: owoce cytrusowe i jagodowe, warzywa liściaste, kiszonki, ziemniaki i chrzan H Witaminy rozpuszczalne i tłuszczach: są magazynovane N No trobie iw mięśniach, ich nadmiar kumulowany w tkance tłuszczowej ↳ Hitamina A: jest niezbędna do prawidłowego widzenia i funkcjonowania nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu, a skutkiem niedobom są kurza slepota, Tuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu; żródła: nabiał, pomarańczone warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, kątroba, tran, jaja; inaczej retinol ↳ Hitamina Ds: nasila schłanianie Hapnia i fos-one x przewodu pokarmowego i odkładanic się ich 4 kościach i zębach, a skutkiem niedoboru są krzyxical u dzieci), osteoporoza (u dorosłych); źródła: tran, jaja, tweste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, organizm członeka; inaczej kolyferol ↳Hitamina E: zmniejsza ryzyko zachorowania na novotkory, Chroni ściany naczyń krmionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpłyra na płodność, a skutkiem niedoboru są zaburzenia płodności, uczesne starzenie się skóry, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśnij zródła: oleje roślinne, migdały, jaja, orzechy, awokado, nasiona, wątroba; inaczej tokoferol ↳ Hitamina K: bierze udział w procesie krzepnięcia krri, a skutkiem niedobom jest krramienie np. z dziąseł, nosa i jelit; Źródła: Na troba, zielone warzywa, bakterie jelitowe; inaczej filochinon Składniki mineralne ciała piermastki chemiczne niezbędne prawidłowego funkyjonowania organizmu; stanowią 4-5% masy człowieka - wbudowane w elementy strukturalne komoret, tkanek i narządów (związki fosfor, Hapnia i siarki) lub występujące w cytozolu komórek i cynach ustrojonych; należą do nich makro- i mikroelementy Makroelementy piermastki, które stanowią 0,01% two więcej suchej masy ciała, należą do nich piermastki biogenne (ręgiel, wodór, then, azot, fosfor i siarka) oraz: ↳ Hapr: buduje kości i zęby, jest potrzebny do skurczów mięśni, przerodzenia impulsów nerwonych i krzepnięcia krri, a skutkiem niedoboru są próchnica zębów, krzyxica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia kmi, układów mięśniowego nerHowego; Źródła: nabiał, ryby, nabiał, fasola, zielone warzywa liściaste; jego ilość u dorosłego cãowieka wynosi 1kg, 2 czego ok. 99% przypada na kości ↳ Magnez: jest niczbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, jest aktywatorem wielu enzymu, a skutkiem niedobone są zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego; Źródła: produkty zboxare, rośliny strączkore, orzechy, kakao ↳ Potas: bierze udział w przewodzeniu impulsóN nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienia krwi i pracę serca, a skutkiem niedoboni są zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletorych, zaburzenia pracy serca; tródła: pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce, banany ↳ Sód i Chlor: uczestniczą i regulacji stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, przewodzeniu impulsóN nerwonych, chlor występuje W soku #ołądkowym, ich niedobór xwykle nie występuje; tródło: sól kuchenna Mikroelementy: pierwiastki, których ilość & organizmie jest nizsza niz 0,01% suchej masy ciała, zalicza się do nich tobalt, fluor, zelazo: Składnik hemoglobiny i wielu enzymox, a skutkiem niedobone są anemia, osłabienie, zawroty głowy; żródła: mięso, wątroba, zielone warzywa ↳ jod: jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, a skutkiem niedoboru są zaburzenia funkcjonowania tarczycys źródia: ryby morskie, Owoce morza, sól jodowana ↳ fluor: buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą, a skutkiem niedobone jest zwiększona podatność zębów na próchnicę; żródło ryby, herbata, xoda mineralna, produkty zbożone FUNKCJE HODY: ↳ składnik strukturalny ttanek i komórek ↳ rozpuszczalnik związków hydrofilowych ↳ usuwa zbędne i szkodline produkty przemiany materi ↳ uczestniczy w tlenowego reakyjach biochemicznych ( swostrat hydrolizy złożonych związków organicznych i produkt oddychania ↳ wysoka pojemność cieplna i dobre przewodnictwo cieplne zapobiega akumulacji ciepła metabolicznego ↳ysokie ciepło parowania wody chroni organizm przed przegrzaniem ↳sity adhezji i kohezji vody utatioia krążenie krwi i limfy w naczyniach włosowatych H ↳stamori 60%-70% masy ciała (większa zawartość u dzieci, osoby młode i mężczyźni, osoby szczupłe, a mniej kobiety, osoby asoby ↳ 2/3 Kchodzi w skład cytozolu i organelli komórkowych, 1/3 to składnik płynów ustrojowych i tkankorych ↳ najmniejsza zawartoje i Hkance tłuszczowej (ok. 10%) i kości (25%), najcięcej tanka mięśniowa 73%)