Witaminy i składniki mineralne
Witaminy to związki organiczne, których organizm sam nie wytwarza, ale które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (grupy B i C). Dostarczamy je głównie z pożywieniem.
Niedobór witamin nazywamy hipowitaminozą. Może ona wynikać z niewłaściwej diety, zwiększonego zapotrzebowania (np. podczas choroby lub ciąży) lub problemów z przyswajaniem. Z kolei nadmiar witamin to hiperwitaminoza, najczęściej spowodowana nadużywaniem suplementów.
Składniki mineralne to pierwiastki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzielą się na makroelementy (stanowią co najmniej 0,01% suchej masy ciała, np. węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor, siarka, wapń, magnez, potas, sód) oraz mikroelementy (poniżej 0,01% masy ciała, np. żelazo, miedź, jod, fluor).
Warto wiedzieć! Woda stanowi kluczowy związek w organizmie - jest składnikiem komórek i tkanek, rozpuszczalnikiem umożliwiającym reakcje biochemiczne oraz regulatorem temperatury ciała. Prawidłowy bilans wodny (równowaga między wodą pobraną i wydaloną) powinien wynosić zero - pamiętaj o regularnym nawadnianiu!