Samożywność i cudzożywność
Organizmy samożywne potrafią same wytwarzać sobie pokarm. To super umiejętność! Pobierają proste substancje ze swojego otoczenia i przetwarzają je w związki, które są potrzebne do budowy ich ciała i prawidłowego funkcjonowania.
Do grupy organizmów samożywnych zaliczamy: rośliny, glony, sinice oraz niektóre bakterie i pierwotniaki. Czy zauważyłeś, że większość z nich ma zielony kolor? To nie przypadek!
Z kolei organizmy cudzożywne nie potrafią same wytworzyć pokarmu. Muszą go pobierać z otoczenia, czyli z innych organizmów lub ich pozostałości. Do tej grupy należą: człowiek (czyli my!), wszystkie zwierzęta, wiele bakterii, rośliny niezielone, śluzowce i większość grzybów.
Ciekawostka: Pomyśl o tym jak o umiejętności gotowania - organizmy samożywne mają własną kuchnię i robią jedzenie ze składników nieorganicznych, a cudzożywne chodzą do "restauracji" po gotowe dania!