Skład chemiczny pasz - podstawy
Pasza to wszystko, czym karmimy zwierzęta - produkty roślinne, zwierzęce, mineralne i syntetyczne. Zwierzęta pobierają z nich składniki pokarmowe, trawią je i przerabiają na energię potrzebną do życia.
Składniki pokarmowe dzielimy na trzy główne grupy według ich funkcji. Budulcowe (jak białka i sole mineralne) budują organizm, energetyczne (tłuszcze i cukry) dostarczają energii, a regulujące (witaminy i sole) kontrolują procesy życiowe.
Woda w paszy stanowi od 5% do 95% jej składu. Duża zawartość wody utrudnia przechowywanie paszy, bo sprzyja psunciu. Woda rozpuszcza składniki pokarmowe, pomaga w trawieniu i transporcie substancji po organizmie.
Pamiętaj: Ciało zwierząt składa się średnio w 75% z wody - to pokazuje, jak ważna jest woda w żywieniu!
Aminokwasy to podstawowe elementy budujące białka. Aminokwasy egzogenne (jak lizyna, metionina, tryptofan) muszą być dostarczone w paszy, bo organizm nie potrafi ich sam wyprodukować.