Podstawowe składniki pokarmowe
Białka to prawdziwi bohaterowie naszego organizmu! Przyspieszają przebieg reakcji chemicznych, stanowią podstawowy budulec komórek i tkanek, przekazują informacje między komórkami oraz bronią organizm przed zagrożeniami. Znajdziesz je w mięsie, rybach, jajach i przetworach mlecznych.
Tłuszcze to nie tylko źródło energii. Są również nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), budują błony komórkowe i tkankę tłuszczową, która chroni narządy i izoluje ciepło. Występują w olejach roślinnych i tłuszczach zwierzęcych.
Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Warto pamiętać o błonniku, który przyspiesza i wspomaga pracę jelit. Źródłem węglowodanów są kasze, makarony, pieczywo, ziemniaki, warzywa i owoce.
⚡ Ciekawostka: Witaminy, mimo że potrzebne w niewielkich ilościach, są absolutnie niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych. Ich brak może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych!
Pamiętaj, że woda i sole mineralne to składniki nieorganiczne, natomiast białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy to składniki organiczne.