Rodzaje tkanki łącznej i ich funkcje
Tkanka chrzęstna składa się głównie z substancji międzykomórkowej z jamkami, w których znajdują się komórki chrzęstne. Jest elastyczna i sprężysta. Pokrywa powierzchnię kości w stawach, chroniąc je przed ścieraniem podczas ruchu.
Tkanka kostna zawiera substancję międzykomórkową oraz komórki kostne. Wyróżnia się twardością i elastycznością, co pozwala kościom wytrzymywać duże obciążenia. Stanowi główny składnik szkieletu zwierząt kręgowych.
Tkanka tłuszczowa ma bardzo mało substancji międzykomórkowej. Występuje pod skórą i wokół narządów wewnętrznych. Chroni organizm przed urazami i utratą ciepła, a zgromadzony w niej tłuszcz służy jako zapas energii.
Pamiętaj! Krew też jest tkanką łączną, chociaż jest płynna!
Krew to płynna tkanka łączna, w której substancja międzykomórkowa nazywana jest osoczem. W osoczu pływają krwinki czerwone, krwinki białe i płytki krwi. Transportuje różne substancje, chroni przed drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz pomaga utrzymać stałą temperaturę ciała u ptaków i ssaków.