Tkanki zwierzęce
Tkanki zwierzęce dzielą się na kilka głównych typów. Każdy z nich pełni ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu.
Tkanka nabłonkowa występuje w kilku odmianach. Nabłonek jednowarstwowy płaski to cienka warstwa komórek (np. w pęcherzykach płucnych). Nabłonek jednowarstwowy sześcienny i walcowaty różnią się kształtem komórek. Istnieje też nabłonek wielowarstwowy płaski, który chroni organizm (np. naskórek).
Tkanka łączna obejmuje tkankę kostną (buduje kości), tkankę tłuszczową (magazynuje energię) oraz tkankę chrzęstną (amortyzuje stawy). Do tej grupy zaliczamy też krew, która transportuje substancje w organizmie.
Ciekawostka! Tkanka mięśniowa potrafi się kurczyć, dzięki czemu możemy się poruszać, a serce pompuje krew!
Tkanka mięśniowa występuje w trzech rodzajach: gładka (w narządach wewnętrznych), poprzecznie prążkowana serca oraz poprzecznie prążkowana szkieletowa (odpowiada za ruch).
Tkanka nerwowa zbudowana jest z neuronów (komórek nerwowych). Neurony składają się z ciała komórki, dendrytów (odbierają bodźce), aksonu (przewodzi impulsy) z osłonką mielinową oraz zakończeń aksonu.