Trawienie tłuszczów
Trawienie tłuszczów rozpoczyna się już w jamie ustnej za pomocą lipazy ślinowej, która rozpoczyna rozkład tłuszczów w naturalnej emulsji do glicerolu i kwasów tłuszczowych. Proces ten jest jednak bardzo ograniczony.
W żołądku lipaza żołądkowa kontynuuje ten proces, ale główne trawienie tłuszczów zachodzi dopiero w dwunastnicy. Tam najpierw dochodzi do emulgacji tłuszczów, co zwiększa powierzchnię ich kontaktu z enzymami. Następnie lipaza trzustkowa efektywnie rozkłada zemulgowane tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych.
Po rozłożeniu tłuszcze są wchłaniane do enterocytów, gdzie - co ciekawe - następuje ich ponowna synteza! Tworzą się chylomikrony, które w przeciwieństwie do produktów trawienia cukrów i białek, nie trafiają do krwi, lecz do naczyń limfatycznych.
Zapamiętaj! Tłuszcze, w odróżnieniu od cukrów i białek, po wchłonięciu i resyntezie w enterocytach trafiają do układu limfatycznego, a nie bezpośrednio do krwi.