Organiczne składniki pokarmowe
Pokarm jest dla organizmu źródłem trzech kluczowych elementów: energii (głównie z glukozy), substancji budulcowych (białek) oraz substancji regulujących (witamin). Wszystkie one są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Sacharydy (węglowodany) są podstawowym źródłem energii dla komórek. Organizm magazynuje je w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu. Znajdziesz je w produktach zbożowych (kasza, mąka, pieczywo), warzywach (ziemniaki, marchew) oraz owocach (banany, winogrona).
Białka to fundamentalny budulec komórek i tkanek. Pełnią wiele funkcji: przyspieszają reakcje biochemiczne (enzymy), przekazują informacje między komórkami (białka sygnałowe), transportują substancje oraz uczestniczą w procesach odpornościowych. Występują w mięsie, rybach, jajkach, nabiale oraz roślinach strączkowych i orzechach.
💡 Wiesz, że białka enzymatyczne potrafią przyspieszyć reakcje biochemiczne nawet milion razy? Bez nich nasze ciało nie byłoby w stanie przetwarzać pokarmu wystarczająco szybko!