Mikrobiom i funkcje narządów trawiennych
Mikrobiom to wszystkie mikroorganizmy żyjące w naszym organizmie, głównie bakterie i grzyby. Zasiedlają one skórę, włosy, jamę nosową i przede wszystkim jelita. Pełnią ważne funkcje:
- Zapobiegają rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów
- Fermentują i rozkładają błonnik
- Wytwarzają witaminy z grupy B i K
- Wspierają rozwój układu odpornościowego
Żołądek ma w swojej błonie śluzowej gruczoły, które wydzielają sok żołądkowy. Zawiera on kwas solny, który denaturuje białka, niszczy drobnoustroje i aktywuje enzymy trawienne.
Jelito cienkie składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Tu trafia sok trzustkowy z enzymami (trypsyna, chymotrypsyna, amylaza, lipaza), które trawią białka, skrobię i tłuszcze. Dodatkowo, na powierzchni enterocytów znajdują się enzymy rąbka szczoteczkowego, które kończą trawienie peptydów i disacharydów.
Jelito grube ma długość około 1,5 m i trzy odcinki: jelito ślepe, okrężnicę i odbytnicę. Jego główne zadania to formowanie kału oraz wchłanianie wody i soli mineralnych.
Uwaga! Zaburzenia mikrobiomu jelitowego mogą prowadzić do wielu chorób, nie tylko trawiennych, ale również alergii, otyłości, a nawet problemów z odpornością.