Składniki pokarmowe i ich funkcje
Nasz organizm potrzebuje różnych składników, żeby prawidłowo funkcjonować. Białka pełnią funkcję budulcową i odpornościową, a znajdziesz je w mięsie, jajach czy nasionach roślin strączkowych. Cukry dają nam energię - są w makaronie, pieczywie czy ziemniakach. Tłuszcze magazynują energię i chronią organizm.
Witaminy są super ważne! Regulują reakcje chemiczne w komórkach. Dzielimy je na rozpuszczalne w wodzie (C, B6, B9, B12) i w tłuszczach (A, D, E, K). Woda stanowi środowisko dla reakcji chemicznych, transportuje substancje i pomaga regulować temperaturę ciała. Sole mineralne budują organizm i regulują procesy w komórkach.
Droga pokarmu w układzie pokarmowym jest długa i ciekawa! Oprócz przewodu pokarmowego mamy też gruczoły trawienne: ślinianki, wątrobę i trzustkę. W wyniku trawienia cukry zamieniają się w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcze w glicerol i kwasy tłuszczowe.
Ciekawostka! Piramida zdrowego żywienia pokazuje, jakie proporcje między różnymi grupami żywności powinny być w twojej diecie. U jej podstawy jest aktywność fizyczna - to znaczy, że ruch jest równie ważny jak dobre jedzenie!