Wiązanie peptydowe i struktura białek
Aminokwasy łączą się ze sobą, tworząc łańcuchy peptydowe. Gdy połączą się dwa aminokwasy, powstaje dipeptyd, trzy aminokwasy tworzą tripeptyd, a więcej niż trzy nazywamy polipeptydem. Białka to długie łańcuchy polipeptydowe zawierające powyżej 100 reszt aminokwasowych.
Istnieje 20 aminokwasów białkowych, które w odpowiednich warunkach mogą się ze sobą łączyć, tworząc peptydy lub białka. Pozostałe to aminokwasy niebiałkowe, które nie wchodzą w skład białek.
Struktura przestrzenna białek jest utrzymywana przez różne rodzaje oddziaływań. Oddziaływania hydrofobowe powstają między podstawnikami aminokwasów hydrofobowych. Wiązania wodorowe tworzą się między atomem wodoru jednego aminokwasu polarnego a atomem tlenu lub azotu innego aminokwasu polarnego.
Wiązania jonowe powstają między grupami aminowymi a grupami karboksylowymi naładowanych aminokwasów. Najsilniejsze są mostki dwusiarczkowe, które powstają między grupami -SH dwóch cząsteczek cysteiny i tworzą wiązanie kowalencyjne między atomami siarki.
⚠️ Struktura przestrzenna białka decyduje o jego funkcji. Nawet niewielka zmiana w tej strukturze może sprawić, że białko przestanie działać prawidłowo, co może prowadzić do poważnych chorób!