Znaczenie węglowodanów w diecie i ich wykrywanie
Węglowodany powinny stanowić 50-60% twojej codziennej diety. Możesz je podzielić na proste (szybko przyswajalne) - znajdujące się w owocach, miodzie i słodyczach, oraz złożone (wolno przyswajalne) - obecne w pełnoziarnistych produktach zbożowych i warzywach. Błonnik odgrywa szczególnie ważną rolę - wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i spowalnia wchłanianie cukru.
Nadmiar węglowodanów w diecie może prowadzić do otyłości, cukrzycy i próchnicy, a niedobór powoduje osłabienie, brak energii i problemy z koncentracją. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta!
Cukry redukujące (np. glukoza, fruktoza, maltoza, laktoza) można wykryć za pomocą próby Trommera. Po dodaniu siarczanu miedzi (CuSO₄) i wodorotlenku sodu (NaOH) do próbki zawierającej cukry redukujące i podgrzaniu mieszaniny, wytrąca się charakterystyczny czerwony osad tlenku miedzi(I).
💡 Wskazówka: Jeśli przygotowujesz się do eksperymentu z wykrywaniem cukrów, pamiętaj, że sacharoza (cukier stołowy) nie daje pozytywnego wyniku w próbach na cukry redukujące, chyba że zostanie wcześniej rozłożona na glukozę i fruktozę.