Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Węglowodany

22.07.2022

242

6

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Węglowodany
• Jest podstawowym substratem.
oddychaniu homórkowym.
•Jest monomerem wielu oligosacharydów i polisacharydów
• Jest forma transp
Węglowodany
• Jest podstawowym substratem.
oddychaniu homórkowym.
•Jest monomerem wielu oligosacharydów i polisacharydów
• Jest forma transp

Węglowodany • Jest podstawowym substratem. oddychaniu homórkowym. •Jest monomerem wielu oligosacharydów i polisacharydów • Jest forma transportową, cukrów zwierząt ● • Jest elementem budulcowym disacharyd laktozy Wchodzi w skład wichtových polisacharydów. glukoza qalaktoza fruktoza celuloza chityna skrobia glikogen ● • PeTni funkcj's źród Ţa energii, ponieważ Tatwo przekształca glukozę skład wielu oligosacharydów i się w • Wchodzi W polisacharydów 2 • Jedna z frakcji nierozpuszczalne do Попніка рокартошефо ● • Wspomaga perystaltykę jelit, zwiększa masę stolca itp. Polisacharyd, skomplikowany wielocukier złożony, w któredo oprócz budowy węgla, wodovu i tlenu występuje także azot ● Petni funkcje budulcowe. • Jest elementem. qrupy wodzie wielocukrów wyniku kondensacji cząsteczek glukozy • Ma dwie podstawowe firakcję - rozgałęziona. amylo pektyna oraz nievozqatsziona amyloza. • Jest w składzie polisacharydowym. Jest wielocukrem. powstałych u W Doświadczenie 1 (wykrywanie shuobii i celulozy). Problem badawczy: Czy polisacharydy, takie jak shrobia i celuloza, mają podobne. właściwości do cukrów prostych? Hipoteza: Shrobia i celuloza mają odmienne właściwości cuhvami prostymi w porównaniu z Co będzie potrzebne: mąka ziemniaczana, wata celulozowa, wodd, palnik, zlewki, Tuczywho, szkiełka zegarowe nafta, Instrukcja: 1. Na szhietkach umieść niewielką ilość mąki ziemniaczanej oraz waty. Zbadaj ich stan skupienia, holov i zapach.. 2. Przenies substancje do zlewch i dodaj wodę. Zbadaj vozpuszczalność tych w simnej wodzie, a następnie poddrzej zawartość probówek. w dwóch zlewkach. Zbadaj ich substancji 3. Umieść niewielką ilość mahii waty. w nafcie. vozpuszczalność Podsumowanie: Shrobia i celuloza to białe substancje stałe. Skrobia sTabo rozpuszcza się w zimnej wodzie, w dovące; natomiast pęcznieje. Obydwa cukry hiz vozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych. węglewedany Klasyfikacja węglowodanów Węglowodany, czyli cukry, są to wielohydrolesyaldechydy albo wielo hydroksy hetony, ovaz jego...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

produkty ich kondensacji. Skład chemiczny tej grupy połączeń daje się wyrazić ogólnym wzovem sumarycznym: C₂ (H₂O) lub Cr Hzy On Węglowodany dzielą się na nastepujace qrupy: Cukry proste (monosacharydy, monozy). ↓ Triozy Tetwory Pentozy Heksozy Cukry złożone (poliozy) ↓ Polisacharydy (wielocukrowce) Cukry złożone są produktami kondensacji dwu lub więcej cząsteczek cukrów prostych i podczas hydvolizy rozkładają się na cukry proste. Cukry proste natomiast nie ulegajo hydralizie. Oligosacharydy (kill voukrowce): Oligosacharydy - zbudowane z 2-10 cząsteczek monosacharydów Polisacharydy- wielocukrowce, zbudowane z więcej niż 10 monosacharydów hazwy Dwucukry (disacharydy). Trójcukry Czteroculry Monosacharydy zawierają od 3 do 10 atomów węgla w cząsteczce. Klasyfikacja cukrów prostych opiera się na dTuqości ich Tańcucha - triozy (3 at. C w cząsteczce), tetrozy (4at. C), pentozy (5 at. C), heksozy (6 at. C) itp. Cukry proste moind podzielić również na aldozy - posiadające grups aldechydows (-CHO) ord 2 ketozy - posiadające grups karbonylowa (-C=O) puzy 2 atomie wsgla. Łańcuchy monosacharydów są nievozqutezione. vyboza Cukry złożone można podzielić na homoglikany (zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów): heteroglikany (zbudowane różnych cukrów prostych). funkcje biologiczne aldehyd forfoglicerynowy • Jest produktem pośrednim oddychania komórkowego • Jest produktem ostatecznym fotosyntezy. deoksyrybozd. W • Wchodzi w skład kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA), który jest nośnikiem informacji genetycznej • Jest składnikiem wodnych rybonukleotydów, które są przenośnikami energii np. ATP i elektronów up. NAD+ shTad RNA, który uczestniczy w odczytywaniy. informacji genetycznej orqanizmów i syntezie bia Tha • Wchodzi