Węglowodany, białka i lipidy
Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Dzielą się na cukry proste jakglukoza−głoˊwnepaliwokomoˊrek, dwucukry (np. sacharoza) i wielocukry (np. skrobia). Cukry proste mają słodki smak i dobrze rozpuszczają się w wodzie, natomiast wielocukry są nierozpuszczalne i nie mają smaku.
Białka to polimery zbudowane z około 20 różnych aminokwasów. Każdy aminokwas zawiera grupę aminową, grupę karboksylową i charakterystyczny podstawnik. Białka łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Możemy je wykryć dzięki reakcji biuretowej (fioletowe zabarwienie) lub ksantoproteinowej z˙oˊłto−pomaranˊczowezabarwienie.
Lipidy to związki organiczne zawierające węgiel, wodór, tlen, a czasem azot i fosfor. Dzielą się na proste (tłuszcze właściwe i woski) oraz złożone (fosfolipidy i glikolipidy). Tłuszcze mogą być stałe (głównie zwierzęce) lub ciekłe (głównie roślinne). Tłuszcze nasycone są zwykle stałe, a nienasycone - płynne.
Ciekawostka! Fosfolipidy mają wyjątkową budowę z hydrofilową "główką" (lubiącą wodę) i hydrofobowym "ogonem" (unikającym wody). Ta właściwość sprawia, że tworzą one błony komórkowe - podstawowy element budowy każdej komórki!