Disacharydy i polisacharydy
Najważniejsze disacharydy różnią się rodzajem wiązania glikozydowego sacharoza wiązanie1,2−alfa, laktoza wiązanie1,4−beta występująca w mleku ssaków oraz maltoza wiązanie1,4−alfa obecna w nektarze i pyłku roślin. Typ wiązania ma znaczenie dla trawienia - wiązania alfa są łatwiej rozkładane przez organizmy niż wiązania beta.
Polisacharydy (wielocukry) to długie łańcuchy zbudowane z dużej liczby monosacharydów. Mogą być proste lub rozgałęzione. Nie rozpuszczają się w wodzie, dzięki czemu idealnie pełnią funkcje zapasowe lub budulcowe (ale nie transportowe).
Ważnym polisacharydem jest skrobia - materiał zapasowy roślin, składający się z amylozy (łańcuchy krótkie, spiralne, sztywne) i amylopektyny (łańcuchy długie, rozgałęzione). Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola - zabarwia się wtedy na granatowo.
Ciekawostka! Rodzaj wiązania glikozydowego ma ogromne znaczenie dla możliwości trawienia węglowodanów. Dlatego możemy strawić skrobię, ale nie celulozę, mimo że obie zbudowane są z cząsteczek glukozy!