Choroby i ochrona przed infekcjami
Wirusy i bakterie rozprzestrzeniają się na cztery główne sposoby: drogą kropelkową (przez kichanie, kaszel), drogą pokarmową (przez skażoną żywność), drogą płciową oraz przez krew.
Wśród chorób wirusowych najbardziej znane są: różyczka (czerwone plamki na ciele), świnka (powiększone ślinianki), odra (wysypka i kaszel), ospa wietrzna (czerwone grudki) i grypa (gorączka, ból mięśni). Szczególnie groźne jest AIDS, które atakuje układ odpornościowy i przenosi się przez krew lub kontakty płciowe.
Choroby bakteryjne też potrafią być niebezpieczne. Borelioza (przenoszona przez kleszcze) powoduje rumień i bóle, tężec (przez brudne rany) wywołuje drgawki, salmonelloza (z zakażonej żywności) objawia się bólami brzucha, a gruźlica (przenoszona drogą kropelkową) atakuje płuca.
Jak się chronić? Przestrzegaj zasad higieny, myj żywność, szczep się regularnie i uważaj na kleszcze po spacerach w lesie. Pamiętaj też o metodach konserwacji żywności - zamrażanie, gotowanie, solenie czy suszenie zabijają niebezpieczne bakterie!