Witaminy - podstawy i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy to związki organiczne, których nawet niewielkie ilości są niezbędne do prawidłowego metabolizmu. Gdy jest ich za mało w diecie, rozwijają się stany chorobowe: awitaminoza (brak witamin), hipowitaminoza (niedobór) lub hiperwitaminoza (nadmiar). Ze względu na rozpuszczalność dzielimy je na wodne i tłuszczowe.
Witamina A (retinol) jest kluczowa dla wzroku, nabłonków i rozwoju kości. Znajdziesz ją w nabiale, pomarańczowych warzywach i owocach oraz w tranie. Jej brak powoduje kurzą ślepotę (problemy z widzeniem o zmierzchu) i problemy ze wzrostem.
Witamina D₃ (kalcyferol) odpowiada za gospodarkę wapniową - pomaga wchłaniać wapń i fosfor oraz odkładać je w kościach i zębach. Występuje w tranie, jajach i tłustych rybach. Twój organizm potrafi ją też sam wyprodukować! Niedobór u dzieci powoduje krzywicę, a u dorosłych osteoporozę.
Ciekawostka: Witamina E jest super antyoksydantem - chroni twoje komórki przed starzeniem się. To dlatego często dodaje się ją do kremów przeciwzmarszczkowych!
Witamina E (tokoferol) chroni naczynia krwionośne, erytrocyty i wpływa na płodność. Znajdziesz ją w olejach roślinnych i orzechach. Witamina K (filochinon) jest niezbędna do krzepnięcia krwi - przy jej braku nawet małe skaleczenia mogą być problemem. Występuje w zielonych warzywach, a dodatkowo produkują ją bakterie jelitowe.