Otrzymywanie alkoholi wielowodorotlenowych
Etanol w celach spożywczych uzyskuje się w procesie fermentacji alkoholowej cukrów. Drożdże przekształcają glukozę w etanol i dwutlenek węgla: C₆H₁₂O₆ → 2C₂H₅OH + 2CO₂.
Glikol etylenowy etano−1,2−diol otrzymujemy w dwuetapowym procesie. Najpierw eten reaguje z tlenem, tworząc tlenek etylenu. Następnie przeprowadza się hydrolizę w środowisku kwasowym:
H₂C=CH₂ + O₂ → H₂C-CH₂-O (tlenek etylenu)
H₂C-CH₂-O + H₂O → HO-CH₂-CH₂-OH etano−1,2−diol
💡 Uwaga: Glikol etylenowy jest głównym składnikiem płynów do chłodnic samochodowych, ale jest bardzo toksyczny - już 100 ml może spowodować śmierć człowieka!
Glicerynę propano−1,2,3−triol można otrzymać z propenu w trzech etapach. Najpierw propen reaguje z chlorem, tworząc 3-chloroprop-1-en. Następnie zachodzi reakcja z NaOH, dająca prop-2-en-1-ol. W końcowym etapie związek ten reaguje z nadtlenkiem wodoru, dając glicerynę.