Właściwości alkoholi i ich zastosowania
Właściwości fizyczne alkoholi zmieniają się wraz ze wzrostem liczby atomów węgla - rośnie temperatura wrzenia i topnienia, a maleje rozpuszczalność w wodzie. Alkohole rozgałęzione mają niższe temperatury wrzenia niż ich proste odpowiedniki. Do 11 atomów węgla alkohole są cieczami, powyżej tej liczby - ciałami stałymi.
Pod względem właściwości chemicznych alkohole ulegają reakcjom spalania (całkowitego lub niecałkowitego). Mają odczyn obojętny, reagują z halogenowodorami (np. HCl) w reakcji substytucji oraz z metalami aktywnymi z wydzieleniem wodoru. W obecności środków odwadniających (np. tlenek glinu, stężony H₂SO₄) następuje dehydratacja alkoholi z utworzeniem alkenów.
Etanol to bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Podczas mieszania etanolu z wodą zachodzi zjawisko kontrakcji - objętość mieszaniny jest mniejsza niż suma objętości składników. Jest to spowodowane tworzeniem się wiązań wodorowych między cząsteczkami etanolu i wody.
💡 Warto wiedzieć: Choć metanol i etanol wyglądają podobnie, metanol jest silnie trujący! Nawet niewielka ilość może spowodować ślepotę lub śmierć - nasz organizm utlenia go do toksycznego formaldehydu.