Metody rozdzielania mieszanin
Jedną z najważniejszych metod rozdzielania mieszanin jednorodnych jest chromatografia, odkryta w 1905 roku przez Michaiła Cwieta. Polega ona na rozdzieleniu składników mieszaniny między dwie fazy: nieruchomą (stacjonarną) i ruchomą. Efektem chromatografii jest chromatogram - zapis wyników rozdziału w postaci plamek na bibule lub wykresów.
Do rozdzielania mieszanin jednorodnych stosuje się także inne metody, takie jak krystalizacja, odparowanie rozpuszczalnika, destylacja czy ekstrakcja. Każda z nich wykorzystuje różne właściwości fizykochemiczne składników mieszaniny.
Z kolei mieszaniny niejednorodne można rozdzielać na wiele sposobów. Najczęściej stosowane metody to sączenie (filtracja), dekantacja (odlewanie cieczy znad osadu), przesiewanie, użycie rozdzielacza, magnesu, a także sublimacja i resublimacja oraz elektroforeza.
Warto wiedzieć: Chromatografię stosuje się powszechnie w laboratoriach, ale podobne zjawiska możesz zaobserwować, gdy plama z atramentu rozpływa się na bibule - różne barwniki wędrują z różną prędkością!