Reakcje utleniania glukozy
W procesie utleniania glukozy możemy otrzymać różne produkty w zależności od użytego utleniacza. Silne utleniacze jak stężony kwas azotowy(V) powodują powstanie kwasu glikarowego kwasu2,3,4,5−tetrahydroksyheksano−1,6−diowego.
Przy zastosowaniu słabszych utleniaczy, jak woda bromowa, powstaje kwas glukonowy kwas2,3,4,5,6−pentahydroksyheksanowy. Ta reakcja jest podstawą ważnej metody analitycznej pozwalającej odróżnić aldozy od ketoz.
Próba z wodą bromową w obecności NaHCO₃ daje pozytywny wynik dla aldoz - następuje odbarwienie roztworu i wydzielają się pęcherzyki bezbarwnego gazu (CO₂). Jeśli badana substancja to ketoza - wynik próby będzie negatywny, reakcja nie zachodzi.
Ważne! Fruktoza (ketoza) może dać pozytywny wynik próby, ponieważ w środowisku zasadowym przekształca się w glukozę, która ma właściwości redukujące. To może być podchwytliwe pytanie na sprawdzianie!