Cukry (sacharydy)
Sacharydy właściwości i definicja są kluczowe dla zrozumienia tej grupy związków. Są to wielofunkcyjne pochodne węglowodorów zawierające grupy hydroksylowe -OH oraz grupę aldehydową -CHO lub karbonylową C=O. Ich wzór ogólny sacharydów to CnH2Om, gdzie m i n są liczbami naturalnymi, przy czym n≥3 i n≥m.
Podział sacharydów obejmuje:
- Cukry proste monosacharydy - zawierające od 3 do 8 atomów węgla w cząsteczce
- Cukry złożone:
Oligosacharydy - zawierające od 2 do 10 reszt monosacharydowych
Polisacharydy - zawierające więcej niż 10 reszt monosacharydowych
Monosacharydy klasyfikuje się ze względu na liczbę atomów węgla np.triozy,tetrozy,pentozy,heksozy oraz grupę funkcyjną aldozyiketozy.
Example: Glukoza jest przykładem aldozy, podczas gdy fruktoza jest ketozą.
Właściwości chemiczne glukozy i innych monosacharydów obejmują:
- Bezwonność i bezbarwność
- Krystaliczną postać stałą
- Doskonałą rozpuszczalność w wodzie
- Brak rozpuszczalności w benzynie
- Obojętny odczyn
- Właściwości redukujące
Highlight: Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy, co można przedstawić równaniem: 6 CO2 + 6 H₂O -energia słoneczna-> C6H12O6 + 6 O₂↑
Vocabulary: Fotosynteza - proces, w którym rośliny wykorzystują energię słoneczną do produkcji glukozy z dwutlenku węgla i wody.