Kwasy siarkowodorowy i chlorowodorowy - właściwości i zastosowanie
Kwas siarkowodorowy otrzymujemy podobnie jak chlorowodorowy - przez dodanie wody do gazu, w tym przypadku siarkowodoru. Proces można zapisać równaniem: H₂S(g) → H₂S(aq), gdzie gaz siarkowodorowy tworzy ciecz - roztwór kwasu siarkowodorowego.
Kwas chlorowodorowy to bezbarwna, żrąca ciecz. Jego stężony 38% roztwór "dymi" w kontakcie z powietrzem. Ciekawostką jest, że ten kwas występuje naturalnie w naszych organizmach jako składnik soku żołądkowego.
Kwas siarkowodorowy to bezbarwna, trująca ciecz o charakterystycznym zapachu zgniłych jaj. Trzeba uważać na jego obecność w szambach. W małych stężeniach występuje w wodach uzdrowiskowych, gdzie ma zastosowanie lecznicze.
⚠️ Uwaga! Nigdy nie wdychaj oparów kwasów - zwłaszcza siarkowodorowego, który nawet w małych stężeniach jest bardzo toksyczny!