Kwasy beztlenowe i ich właściwości
Kwasy beztlenowe to związki, które nie zawierają tlenu w swojej budowie. Kwas chlorowodorowy (HCl) to bezbarwna ciecz o większej gęstości niż woda, która w stężonej formie dymi. Jest substancją żrącą, co czyni go użytecznym w produkcji tworzyw sztucznych, kosmetyków i cukru.
Kwas siarkowodorowy (H₂S) to bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu zgniłych jaj. Jest trujący, ale znajduje zastosowanie w produkcji siarki i stanowi składnik wód leczniczych oraz kosmetyków. Pamiętaj, że mimo toksyczności, ma ważne zastosowania przemysłowe.
Z kolei kwasy tlenowe zawierają w swojej strukturze tlen. Kwas siarkowy (H₂SO₄) to oleista, bezbarwna ciecz o gęstości większej niż woda. Jest higroskopijny (pochłania wilgoć), bezwonny i żrący. Używa się go do oczyszczania karoserii, produkcji środków czystości i leków.
Ciekawostka! Kwas fosforowy (H₃PO₄) jest składnikiem napojów typu cola, które pijesz! Nadaje im charakterystyczny smak i działa jako konserwant.
Inne ważne kwasy tlenowe to: kwas siarkowy(IV) (H₂SO₃) używany do bielenia wełny i papieru, kwas azotowy(V) (HNO₃) o ostrym zapachu, stosowany w produkcji nawozów, oraz kwas węglowy (H₂CO₃) – nietrwały związek występujący w napojach gazowanych i kąpielach leczniczych.