Właściwości litowców
Litowce to srebrzystobiałe, miękkie metale o małej gęstości, które charakteryzują się niską temperaturą topnienia i wrzenia. Wyróżniają się posiadaniem tylko jednego elektronu walencyjnego, co sprawia, że łatwo go oddają i występują na I stopniu utlenienia. Dzięki niskiej elektroujemności i niskim wartościom energii jonizacji są silnymi reduktorami.
W przyrodzie litowce występują wyłącznie w postaci związków chemicznych ze względu na ich wysoką reaktywność. Łatwo wchodzą w reakcje z tlenem, niemetalami, wodą i kwasami. Aktywność chemiczna pierwiastków tej grupy wzrasta wraz ze wzrostem liczby atomowej.
Kationy litowców barwią płomienie na charakterystyczne kolory: lit na karmazynowo, sód na żółto, potas na różowofioletowo, a cez na niebieskofioletowy. Te właściwości są często wykorzystywane w analizie chemicznej.
Ciekawostka: Wodorotlenki sodu (NaOH) i potasu (KOH) mają postać białych pastylek, które "piją" wodę z powietrza (są higroskopijne) i dosłownie się w niej rozpływają!