Mieszaniny jednorodne i niejednorodne
Wyobraź sobie, że mieszasz wodę z solą - widzisz różnicę? A co z sałatką na talerzu? Mieszanina to po prostu połączenie dwóch różnych substancji, które się ze sobą łączą, ale nie reagują chemicznie.
Mieszanina jednorodna wygląda jak jedna substancja - nie widzisz jej składników gołym okiem. Świetnym przykładem jest woda z solą czy cukier rozpuszczony w herbacie. Wszystko wygląda jednolicie, prawda?
Mieszanina niejednorodna to zupełnie inna historia - tutaj bez problemu rozpoznasz poszczególne składniki. Sałatka, mąka wymieszana z wodą czy nawet mleko (tak, mleko też!) to klasyczne przykłady.
💡 Ciekawostka: Mleko może wyglądać jednorodnie, ale pod mikroskopem zobaczysz kropelki tłuszczu pływające w wodzie!
Rodzaje mieszanin jednorodnych
Roztwór to najczęstszy typ mieszaniny jednorodnej - jedna substancja całkowicie rozpuszcza się w drugiej. Herbata z cukrem to idealny przykład.
Zawiesina jest trochę bardziej skomplikowana - substancja początkowo pływa w płynie, ale po chwili opada na dno. Wymieszaj kredę z wodą i zobacz sam!
Koloid to coś pomiędzy - drobne cząsteczki są rozproszone w całej mieszaninie, ale nigdy nie opadają na dno. Właśnie tak działa mleko czy krem do twarzy.