Sprzęt laboratoryjny i właściwości substancji
W laboratorium chemicznym masz do dyspozycji prawdziwy arsenał narzędzi! Probówka, zlewka i kolby (stożkowe, kuliste płaskodenne i okrągłodenne) to Twoje podstawowe naczynia do reakcji. Cylinder miarowy i menzurka pomagają odmierzyć dokładne objętości.
Do precyzyjnych pomiarów używasz pipety Pasteura, biurety i rozdzielacza. Moździerz służy do rozdrabniania substancji, a parownica do odparowywania rozpuszczalników. Krystalizator i szkiełko zegarkowe przydają się przy różnych eksperymentach.
Właściwości fizyczne substancji to wszystko, co możesz zaobserwować bez zmieniania jej składu: stan skupienia (stały, ciecz, gaz), barwa, rozpuszczalność, gęstość czy przewodnictwo prądu. Właściwości chemiczne pokazują, jak substancja reaguje z innymi - jej palność, toksyczność, smak i zapach.
💡 Wskazówka: Nigdy nie sprawdzaj smaku czy zapachu nieznanej substancji chemicznej - to może być bardzo niebezpieczne!