Rodzaje mieszanin
Wyobraź sobie, że wsypujesz cukier do wody – całkowicie się rozpuści i powstanie przezroczysta ciecz. Teraz spróbuj to samo z kredą – woda stanie się mętna i niejednorodna. To pokazuje główną różnicę między typami mieszanin.
Mieszaniny powstają, gdy połączysz co najmniej dwie różne substancje, które nazywamy składnikami. W naturze praktycznie wszystko to mieszaniny – czyste substancje są bardzo rzadkie!
Rozróżniamy dwa główne typy: mieszaniny jednolite (jednorodne) jak cukier w wodzie – nie widzisz granic między składnikami, oraz mieszaniny niejednolite (niejednorodne) jak kreda w wodzie – wyraźnie widzisz różne części.
💡 Szybka wskazówka: Jeśli nie widzisz granic między składnikami gołym okiem, to mieszanina jest jednolita!
Istnieje wiele sposobów rozdzielania składników mieszanin: za pomocą magnesu, odparowanie, krystalizacja, dekantacja (zlewanie nad osadami), destylacja dla cieczy jednorodnych, rozdzielacz dla cieczy niejednorodnych, oraz przesączanie. Każda metoda działa najlepiej dla określonego typu mieszaniny.