Budowa i otrzymywanie tłuszczów
Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych tłuszczowych i glicerolu. Ich budowa opiera się na reakcji estryfikacji między cząsteczką glicerolu a trzema cząsteczkami kwasów tłuszczowych.
Definicja: Tłuszcze to związki organiczne będące estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych.
Proces otrzymywania tłuszczów można przedstawić ogólnym równaniem reakcji:
glicerol + kwasy tłuszczowe -> tłuszcz + woda
Przykład: Reakcja otrzymywania tristearynianu glicerolu:
CH₂-OH + H-O-C-C₁₇H₃₅ -> CH₂-O-C-C₁₇H₃₅
CH-OH + H-O-C-C₁₇H₃₅ -> CH-O-C-C₁₇H₃₅ + 3H₂O
CH₂-OH + H-O-C-C₁₇H₃₅ -> CH₂-O-C-C₁₇H₃₅
Wzór ogólny tłuszczów można zapisać jako:
CH₂-O-C-R₁
CH-O-C-R₂
CH₂-O-C-R₃
gdzie R₁, R₂, R₃ to reszty kwasów tłuszczowych.
Highlight: Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:
- Tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy, olej sojowy, oliwa z oliwek
- Tłuszcze zwierzęce: smalec, tran, łój
Zastosowanie tłuszczów w chemii i przemyśle jest bardzo szerokie:
- Przemysł spożywczy
- Przemysł kosmetyczny
- Przemysł chemiczny