Przedmioty

Przedmioty

Więcej

Tłuszcze Nasycone i Nienasycone: Rodzaje, Właściwości, Budowa i Zastosowanie

Zobacz

Tłuszcze Nasycone i Nienasycone: Rodzaje, Właściwości, Budowa i Zastosowanie
user profile picture

Amelia Zawadzka

@ameliazawadzka

·

9 Obserwujących

Obserwuj

Zweryfikowana notatka

Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych
• Dzielą się na roślinne i zwierzęce oraz ciekłe i stałe
Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone
• Otrzymuje się je w reakcji estryfikacji
• Mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne i zastosowania

31.12.2022

3321

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zobacz

Właściwości i reakcje tłuszczów

Tłuszcze mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne. Nie rozpuszczają się w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie. Mają gęstość mniejszą od wody. Tłuszcze nienasycone reagują z wodą bromową, co świadczy o obecności wiązań podwójnych. Ważną reakcją jest utwardzanie (uwodornienie) tłuszczów, w której tłuszcze ciekłe przekształcają się w stałe. Proces ten ma duże znaczenie w przemyśle spożywczym.

Highlight: Utwardzanie tłuszczów to ważny proces przemysłowy, w którym nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w nasycone.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zobacz

Reakcje i zastosowania tłuszczów

Istotną reakcją tłuszczów jest zmydlanie, czyli hydroliza zasadowa. W jej wyniku powstają mydła - sole kwasów tłuszczowych. Tłuszcze ulegają też hydrolizie enzymatycznej w organizmach żywych. Jelczenie to niekorzystny proces rozkładu tłuszczów. Tłuszcze mają szerokie zastosowanie w przemyśle chemicznym, kosmetycznym, spożywczym i medycynie. Przykładowo, woski pełnią funkcje ochronne w przyrodzie i są wykorzystywane do produkcji past i kosmetyków.

Przykład: Zastosowanie tłuszczów w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję margaryny poprzez utwardzanie olejów roślinnych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zobacz

Lipidy - złożone związki tłuszczowe

Lipidy to szeroka grupa związków obejmująca tłuszcze występujące w komórkach i tkankach organizmów. Dzielą się na tłuszcze proste i złożone. Do tłuszczów złożonych należą fosfolipidy, glikolipidy i lipidy izoprenowe. Fosfolipidy i glikolipidy są ważnymi składnikami błon komórkowych. Lipidy izoprenowe obejmują steroidy (np. cholesterol) i karotenoidy. Tłuszcze pełnią w organizmach funkcje zapasowe, budulcowe i ochronne.

Definicja: Lipidy to grupa związków obejmująca tłuszcze i substancje tłuszczopodobne występujące w organizmach żywych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zobacz

Emulsje tłuszczowe

Emulsje to układy koloidalne powstające przez intensywne wymieszanie tłuszczu z wodą. W emulsjach jedna ciecz jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel. Wyróżniamy emulsje typu olej w wodzie (O/W) oraz woda w oleju (W/O). Emulgatory ułatwiają tworzenie się i stabilizację emulsji. Emulsje mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Vocabulary: Emulsja - układ koloidalny składający się z dwóch niemieszających się cieczy, w którym jedna jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zobacz

Tłuszcze - definicja i rodzaje

Tłuszcze to estry glicerolu (propano-1,2,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych). Wyróżniamy różne rodzaje tłuszczów ze względu na pochodzenie i stan skupienia. Tłuszcze roślinne to na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek. Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy smalec, tran czy masło. Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Nazewnictwo tłuszczów opiera się na nazwach kwasów tłuszczowych wchodzących w ich skład, np. tristearynian glicerolu.

Definicja: Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, będące ważną grupą związków organicznych.

Przykład: Przykłady tłuszczów nasyconych to smalec i masło, a nienasyconych - olej słonecznikowy i oliwa z oliwek.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

15 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 12 krajach

950 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Tłuszcze Nasycone i Nienasycone: Rodzaje, Właściwości, Budowa i Zastosowanie

user profile picture

Amelia Zawadzka

@ameliazawadzka

·

9 Obserwujących

Obserwuj

Zweryfikowana notatka

Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych
• Dzielą się na roślinne i zwierzęce oraz ciekłe i stałe
Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone
• Otrzymuje się je w reakcji estryfikacji
• Mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne i zastosowania

31.12.2022

3321

 

4/2

 

Chemia

106

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Właściwości i reakcje tłuszczów

Tłuszcze mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne. Nie rozpuszczają się w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie. Mają gęstość mniejszą od wody. Tłuszcze nienasycone reagują z wodą bromową, co świadczy o obecności wiązań podwójnych. Ważną reakcją jest utwardzanie (uwodornienie) tłuszczów, w której tłuszcze ciekłe przekształcają się w stałe. Proces ten ma duże znaczenie w przemyśle spożywczym.

Highlight: Utwardzanie tłuszczów to ważny proces przemysłowy, w którym nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w nasycone.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Reakcje i zastosowania tłuszczów

Istotną reakcją tłuszczów jest zmydlanie, czyli hydroliza zasadowa. W jej wyniku powstają mydła - sole kwasów tłuszczowych. Tłuszcze ulegają też hydrolizie enzymatycznej w organizmach żywych. Jelczenie to niekorzystny proces rozkładu tłuszczów. Tłuszcze mają szerokie zastosowanie w przemyśle chemicznym, kosmetycznym, spożywczym i medycynie. Przykładowo, woski pełnią funkcje ochronne w przyrodzie i są wykorzystywane do produkcji past i kosmetyków.

Przykład: Zastosowanie tłuszczów w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję margaryny poprzez utwardzanie olejów roślinnych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Lipidy - złożone związki tłuszczowe

Lipidy to szeroka grupa związków obejmująca tłuszcze występujące w komórkach i tkankach organizmów. Dzielą się na tłuszcze proste i złożone. Do tłuszczów złożonych należą fosfolipidy, glikolipidy i lipidy izoprenowe. Fosfolipidy i glikolipidy są ważnymi składnikami błon komórkowych. Lipidy izoprenowe obejmują steroidy (np. cholesterol) i karotenoidy. Tłuszcze pełnią w organizmach funkcje zapasowe, budulcowe i ochronne.

Definicja: Lipidy to grupa związków obejmująca tłuszcze i substancje tłuszczopodobne występujące w organizmach żywych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Emulsje tłuszczowe

Emulsje to układy koloidalne powstające przez intensywne wymieszanie tłuszczu z wodą. W emulsjach jedna ciecz jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel. Wyróżniamy emulsje typu olej w wodzie (O/W) oraz woda w oleju (W/O). Emulgatory ułatwiają tworzenie się i stabilizację emulsji. Emulsje mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Vocabulary: Emulsja - układ koloidalny składający się z dwóch niemieszających się cieczy, w którym jedna jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Tłuszcze - definicja i rodzaje

Tłuszcze to estry glicerolu (propano-1,2,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych). Wyróżniamy różne rodzaje tłuszczów ze względu na pochodzenie i stan skupienia. Tłuszcze roślinne to na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek. Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy smalec, tran czy masło. Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Nazewnictwo tłuszczów opiera się na nazwach kwasów tłuszczowych wchodzących w ich skład, np. tristearynian glicerolu.

Definicja: Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, będące ważną grupą związków organicznych.

Przykład: Przykłady tłuszczów nasyconych to smalec i masło, a nienasyconych - olej słonecznikowy i oliwa z oliwek.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

15 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 12 krajach

950 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.