Przedmioty

Przedmioty

Więcej

Zobacz

Tłuszcze Nasycone i Nienasycone: Rodzaje, Właściwości, Budowa i Zastosowanie
user profile picture

Amelia Zawadzka

@ameliazawadzka

·

9 Obserwujących

Obserwuj

Tłuszcze Nasycone i Nienasycone: Rodzaje, Właściwości, Budowa i Zastosowanie

 

Chemia

 

4/2

Notatka

Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych
• Dzielą się na roślinne i zwierzęce oraz ciekłe i stałe
Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone
• Otrzymuje się je w reakcji estryfikacji
• Mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne i zastosowania

31.12.2022

2625

Tłuszcze - definicja i rodzaje

Tłuszcze to estry glicerolu (propano-1,2,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych). Wyróżniamy różne rodzaje tłuszczów ze względu na pochodzenie i stan skupienia. Tłuszcze roślinne to na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek. Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy smalec, tran czy masło. Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Nazewnictwo tłuszczów opiera się na nazwach kwasów tłuszczowych wchodzących w ich skład, np. tristearynian glicerolu.

Definicja: Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, będące ważną grupą związków organicznych.

Przykład: Przykłady tłuszczów nasyconych to smalec i masło, a nienasyconych - olej słonecznikowy i oliwa z oliwek.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Właściwości i reakcje tłuszczów

Tłuszcze mają charakterystyczne właściwości fizykochemiczne. Nie rozpuszczają się w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie. Mają gęstość mniejszą od wody. Tłuszcze nienasycone reagują z wodą bromową, co świadczy o obecności wiązań podwójnych. Ważną reakcją jest utwardzanie (uwodornienie) tłuszczów, w której tłuszcze ciekłe przekształcają się w stałe. Proces ten ma duże znaczenie w przemyśle spożywczym.

Highlight: Utwardzanie tłuszczów to ważny proces przemysłowy, w którym nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w nasycone.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Reakcje i zastosowania tłuszczów

Istotną reakcją tłuszczów jest zmydlanie, czyli hydroliza zasadowa. W jej wyniku powstają mydła - sole kwasów tłuszczowych. Tłuszcze ulegają też hydrolizie enzymatycznej w organizmach żywych. Jelczenie to niekorzystny proces rozkładu tłuszczów. Tłuszcze mają szerokie zastosowanie w przemyśle chemicznym, kosmetycznym, spożywczym i medycynie. Przykładowo, woski pełnią funkcje ochronne w przyrodzie i są wykorzystywane do produkcji past i kosmetyków.

Przykład: Zastosowanie tłuszczów w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję margaryny poprzez utwardzanie olejów roślinnych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Lipidy - złożone związki tłuszczowe

Lipidy to szeroka grupa związków obejmująca tłuszcze występujące w komórkach i tkankach organizmów. Dzielą się na tłuszcze proste i złożone. Do tłuszczów złożonych należą fosfolipidy, glikolipidy i lipidy izoprenowe. Fosfolipidy i glikolipidy są ważnymi składnikami błon komórkowych. Lipidy izoprenowe obejmują steroidy (np. cholesterol) i karotenoidy. Tłuszcze pełnią w organizmach funkcje zapasowe, budulcowe i ochronne.

Definicja: Lipidy to grupa związków obejmująca tłuszcze i substancje tłuszczopodobne występujące w organizmach żywych.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Emulsje tłuszczowe

Emulsje to układy koloidalne powstające przez intensywne wymieszanie tłuszczu z wodą. W emulsjach jedna ciecz jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel. Wyróżniamy emulsje typu olej w wodzie (O/W) oraz woda w oleju (W/O). Emulgatory ułatwiają tworzenie się i stabilizację emulsji. Emulsje mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Vocabulary: Emulsja - układ koloidalny składający się z dwóch niemieszających się cieczy, w którym jedna jest rozproszona w drugiej w postaci drobnych kropel.

Tłuszcze
Są to estry griceloru (propano-1,3-triolu) i kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych).
CH₂-OH
CM-On
CM₂-ON
Rodzaje tlus

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.