Przedmioty

Przedmioty

Więcej

Rodzaje Tłuszczów: Roślinne i Zwierzęce Przykłady, Budowa i Właściwości

Zobacz

Rodzaje Tłuszczów: Roślinne i Zwierzęce Przykłady, Budowa i Właściwości
user profile picture

Laura Patelska

@laurapatelska_iqpi

·

3 Obserwujących

Obserwuj

Ekspert przedmiotu

Tłuszcze to ważne związki organiczne pełniące kluczowe funkcje w organizmie.

  • Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu
  • Dzielą się na tłuszcze roślinne (np. oleje) i tłuszcze zwierzęce (np. smalec, masło)
  • Mogą być nasycone lub nienasycone
  • Mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym
  • Charakteryzują się specyficznymi właściwościami fizycznymi i chemicznymi

16.05.2022

133

Tłuszcze
Thuszcze to estry wyższych kwasów Karboksylowych glicerolu
tłuszcze są energetyczne i chronique
A)
B)
()
RODZAJE TŁUSZCZÓW
roślinne

Zobacz

Tłuszcze - budowa, rodzaje i właściwości

Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Pełnią one ważne funkcje energetyczne i ochronne w organizmie.

Definicja: Tłuszcze to związki organiczne będące estrami wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i glicerolu.

Rodzaje tłuszczów

Tłuszcze można podzielić ze względu na różne kryteria:

  1. Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:
    • Tłuszcze roślinne przykłady: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek
    • Tłuszcze zwierzęce przykłady: tran, smalec, łój, masło

Przykład: Olej słonecznikowy to popularny tłuszcz roślinny, podczas gdy masło jest przykładem tłuszczu zwierzęcego.

  1. Podział tłuszczów ze względu na stan skupienia:

    • Stałe: smalec, masło
    • Ciekłe: oleje, tran
  2. Podział tłuszczów ze względu na budowę:

    • Nasycone: masło, smalec
    • Nienasycone: oleje roślinne

Highlight: Nienasycone tłuszcze są uważane za zdrowsze od nasyconych.

Zastosowanie tłuszczów

Zastosowanie tłuszczów jest bardzo szerokie:

  • Przemysł spożywczy
  • Przemysł kosmetyczny
  • Zastosowanie tłuszczów w przemyśle chemicznym

Budowa tłuszczów

Wzór ogólny tłuszczów:

CH₂-O-C-R₁
|
CH-O-C-R₂
|
CH₂-O-C-R₃

Gdzie R₁, R₂, R₃ to reszty kwasów tłuszczowych.

Właściwości tłuszczów

Właściwości fizyczne tłuszczów:

  • Mogą być stałe lub ciekłe
  • Mają białą lub żółtą barwę
  • Nie rozpuszczają się w wodzie
  • Są tłuste w dotyku
  • Mają mniejszą gęstość niż woda

Właściwości chemiczne tłuszczów:

  • Rozpuszczają się w benzynie
  • Ulegają spalaniu

Vocabulary: Cholesterol to rodzaj tłuszczu występujący w organizmach zwierzęcych, pełniący ważne funkcje biologiczne, ale w nadmiarze mogący być szkodliwy dla zdrowia.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

15 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 12 krajach

950 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Rodzaje Tłuszczów: Roślinne i Zwierzęce Przykłady, Budowa i Właściwości

user profile picture

Laura Patelska

@laurapatelska_iqpi

·

3 Obserwujących

Obserwuj

Ekspert przedmiotu

Tłuszcze to ważne związki organiczne pełniące kluczowe funkcje w organizmie.

  • Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu
  • Dzielą się na tłuszcze roślinne (np. oleje) i tłuszcze zwierzęce (np. smalec, masło)
  • Mogą być nasycone lub nienasycone
  • Mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym
  • Charakteryzują się specyficznymi właściwościami fizycznymi i chemicznymi

16.05.2022

133

 

8

 

Chemia

9

Tłuszcze
Thuszcze to estry wyższych kwasów Karboksylowych glicerolu
tłuszcze są energetyczne i chronique
A)
B)
()
RODZAJE TŁUSZCZÓW
roślinne

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Popraw swoje oceny

Dołącz do milionów studentów

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Tłuszcze - budowa, rodzaje i właściwości

Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Pełnią one ważne funkcje energetyczne i ochronne w organizmie.

Definicja: Tłuszcze to związki organiczne będące estrami wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i glicerolu.

Rodzaje tłuszczów

Tłuszcze można podzielić ze względu na różne kryteria:

  1. Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:
    • Tłuszcze roślinne przykłady: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek
    • Tłuszcze zwierzęce przykłady: tran, smalec, łój, masło

Przykład: Olej słonecznikowy to popularny tłuszcz roślinny, podczas gdy masło jest przykładem tłuszczu zwierzęcego.

  1. Podział tłuszczów ze względu na stan skupienia:

    • Stałe: smalec, masło
    • Ciekłe: oleje, tran
  2. Podział tłuszczów ze względu na budowę:

    • Nasycone: masło, smalec
    • Nienasycone: oleje roślinne

Highlight: Nienasycone tłuszcze są uważane za zdrowsze od nasyconych.

Zastosowanie tłuszczów

Zastosowanie tłuszczów jest bardzo szerokie:

  • Przemysł spożywczy
  • Przemysł kosmetyczny
  • Zastosowanie tłuszczów w przemyśle chemicznym

Budowa tłuszczów

Wzór ogólny tłuszczów:

CH₂-O-C-R₁
|
CH-O-C-R₂
|
CH₂-O-C-R₃

Gdzie R₁, R₂, R₃ to reszty kwasów tłuszczowych.

Właściwości tłuszczów

Właściwości fizyczne tłuszczów:

  • Mogą być stałe lub ciekłe
  • Mają białą lub żółtą barwę
  • Nie rozpuszczają się w wodzie
  • Są tłuste w dotyku
  • Mają mniejszą gęstość niż woda

Właściwości chemiczne tłuszczów:

  • Rozpuszczają się w benzynie
  • Ulegają spalaniu

Vocabulary: Cholesterol to rodzaj tłuszczu występujący w organizmach zwierzęcych, pełniący ważne funkcje biologiczne, ale w nadmiarze mogący być szkodliwy dla zdrowia.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

15 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 12 krajach

950 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.