Budowa i podział tłuszczów
Tłuszcze to estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi. Ich struktura zawiera cząsteczkę glicerolu z przyłączonymi trzema łańcuchami kwasów tłuszczowych.
Dzielimy je na dwie główne kategorie: nasycone (zawierające kwasy stearynowy, palmitynowy) oraz nienasycone (z kwasami oleinowym, linolowym). Nasycone tłuszcze mają pełne obsadzenie atomami wodoru, natomiast nienasycone zawierają wiązania podwójne.
W zależności od stanu skupienia rozróżniamy tłuszcze ciekłe (oleje, oliwy, tran) oraz stałe. Tłuszcze roślinne to głównie oleje (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy), a zwierzęce to m.in. smalec, tran i tłuszcz.
💡 Nazewnictwo tłuszczów opiera się na wskazaniu rodzajów i pozycji kwasów tłuszczowych w cząsteczce. Na przykład: tristearynian glicerolu zawiera trzy reszty kwasu stearynowego, a 1-palmitynian-2,3-distearynian glicerolu ma różne kwasy na różnych pozycjach.