Jak badać właściwości substancji?
Twoje zmysły to świetny punkt startowy! Wzrokiem sprawdzisz stan skupienia i barwę, węchem - zapach, a dotykiem - twardość i temperaturę. Ale uwaga - nigdy nie próbuj nieznanych substancji bez nadzoru!
Bardziej skomplikowane właściwości jak temperatura topnienia czy przewodnictwo elektryczne wymagają doświadczeń lub sprawdzenia w tablicach chemicznych. To normalne - nie wszystko da się zbadać zmysłami.
Warunki standardowe to temperatura 0°C i ciśnienie 1013,25 hPa. Dlaczego to ważne? Bo właściwości substancji zmieniają się z temperaturą i ciśnieniem!
Właściwości dzielą się na fizyczne (jak barwa, zapach, gęstość) i chemiczne (jak palność czy aktywność chemiczna). Fizyczne widzisz od razu, chemiczne poznasz dopiero podczas reakcji.
💡 Zapamiętaj: Miedź to czerwono-brązowy metal z połyskiem, a żelazo - srebrzysto-białe. Oba są ciągliwe, ale różnią się kolorem!