Wyższe kwasy karboksylowe
Wyższe kwasy karboksylowe to inaczej kwasy tłuszczowe, które spotykamy na co dzień. Trzy najważniejsze z nich to kwas stearynowy $C_{17}H_{35}COOH$, kwas oleinowy $C_{17}H_{33}COOH$ i kwas palmitynowy $C_{15}H_{31}COOH$.
Kwas stearynowy i palmitynowy to białe substancje stałe, podczas gdy kwas oleinowy to oleista ciecz. Żaden z nich nie rozpuszcza się w wodzie ani nie przewodzi prądu elektrycznego. Wszystkie trzy ulegają reakcjom spalania i reagują tylko z zasadami, co jest ich charakterystyczną cechą.
Kwas stearynowy używany jest głównie do produkcji świec i mydeł. Kwas oleinowy natomiast znajduje zastosowanie w produkcji oliwy i tranu. Warto zapamiętać, że mydła są solami wyższych kwasów karboksylowych!
Ciekawostka: Kiedy myjesz ręce mydłem, korzystasz z chemicznej reakcji wyższych kwasów karboksylowych z zasadami. Dzięki temu mydło może usuwać tłuszcze i brud z twojej skóry!