Pobierz z
Google Play
Kręgowce zmiennocieplne
Aparat ruchu
Komórka
Genetyka klasyczna
Układ wydalniczy
Ekologia
Metabolizm
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Chemiczne podstawy życia
Układ pokarmowy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Genetyka molekularna
Pokaż wszystkie tematy
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Wodorotlenki a zasady
Sole
Roztwory
Systematyka związków nieorganicznych
Pochodne węglowodorów
Kwasy
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Gazy i ich mieszaniny
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Węglowodory
Świat substancji
Pokaż wszystkie tematy
2.11.2022
672
48
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
koloid mieszanina składająca się z cząstek o średnicy 10°9-10°*m rozproszonych w gazie, cieczy lub substancji stałej RODZAJE KOLOIDÓN Ośrodek dysperyjny gaz ciecz substancja stata Zoe jalzo przykład Roloidu Faza rozproszona gaz ciecz Subst. stala gaz ciecz subst. stata zol gaz Ciecz subst. stata Nazwa koladu aerozol aerozol piana emulsja zol piana stata emulsja stata zol stały KOAGULACJA I PEPTYZACJA + NaCl koagulacja + H₂O peptyzacja Przykłady ">metoda kondensacji - Tączenie się jonów lub cząsteczek w większe zespoły "W wyniku kondensacji otrzymuje się koloidy trudnorozpuszczalne tlenków (Zno) wodorotlenków (Fe(OH)3) i Soli (AgCl) oraz polimerów organicznych (polis tyren, poliestry) ↳metoda dyspresji - rozdrabnianie większych cząstek w ośrodku dyspersyjnym (w wodzie, w oleju). Proces zachodzi na skutek działania mechanicznego ( ucierania, miksowania, mielenia itp), Obróbki termicznej lub zastosowania fal ultradźwięko- wych mgła, chmury dym, kurz bita śmietana mleko, majonez wodorotlenki i sole o rozdrobnieniu koloidalnym w wodzie pumeks, pianka izolacyjna lody, bitumiczne nawierzchnie dróg rubin ametyst Otrzymywanie koloidów. ↳ niektóre są bardzotrwałe - wynika to z elektrostatycznego odpychania się cząstek fazy rozproszonej obdarzonych tadun- m kami jednoimiennymi wskutek selektywnej adsorpcji - zatrzymywanie jednego z jonów zawartych w mieszaninie żel koloid liofobowy - zol, w którym cząstki fazy rozproszonej me oddziałują z cząstkami ośrodka dysperyjnego koloid liofilowy - zol, w którym cząstki fazy rozproszonej oddziałują z cząstkami ośrodka dysperyjnego właściwości zoli EFEKT TYNDALA - światło przechodzące przez układ koloidalny ulega częściowemu rozproszeniu tworząc charakterystyczny stożek DENATURACJA meodwracalny proces koagulacji blatka. koagulacja przemiana zolu w zel peptyzacja przemiana żelu w 201 ↳Zachodzi pod wpływem ogrzewania, działania kwasów, zasad, soli metali ciężkich i promieniowania jonizującego Źródło Światta model strktury białka 23 model strktury białka po denaturacji Przemysł kosmetyczny aerozole: lakiery do...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
włosów ciecz gaz ↳ emulsje: "pianki : dezodoranty w sprayu kremy i mleczka kosmetyczne pianka do golenia do włosów Zastosowanie przemysł spożywczy "piany: bita smetana ↳ emulsja lody żel galaretka, kisiel emulsja śmietana, zupy budownictwo emulsja: farby i lakiery gąbki oraz pianki 47 plany. St.